Egy hely a magyar kultúra felfedezésére – „magyar sarok” nyílt a pakráci Városi Könyvtárban

55

A Pakráci Magyarok Egyesülete egy újabb, magyar kultúrát népszerűsítő programot valósított meg, az idei Egész életen át tartó tanulás hete keretében április 20-án, csütörtökön délben egy magyar sarok megnyitójára került sor a pakráci Városi Könyvtárban.

„A magyar sarok egy olyan térnek készült, ahol minden érdeklődő, különösen a magyar nemzetiség tagjai megtalálhatják a horvátországi magyarsággal, történelmükkel és tevékenységükkel kapcsolatos könyveket, kiadványokat” – mondta a megnyitón Monika Lucić Fider, a pakráci Városi Könyvtár igazgatója. Hozzátette azt is, hogy ez annak a jó, a Pakráci Magyarok Közösségével való együttműködésnek a folytatását jelenti, amely a Jankovichok nyomában elnevezésű rendezvény közös szervezése során alakult ki.

Ezzel egyetértett Jelena Hihlik, a pakráci Városi Múzeum igazgatója is, aki szintén elismerően szólt a Pakráci Magyarok Közösségének munkájáról és a velük való együttműködésről.

– A magyar sarok megnyitásával az volt a célunk, hogy egy újabb részt mutassunk meg magyar kultúránkból, a magyar irodalomból – hangsúlyozta Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke.

Az eseményen az egyesület tagjai is részt vettek, közülük többen is könyvadománnyal járultak hozzá a magyar sarokhoz, így például Džambas Margita, aki 19. századi kiadványokat ajándékozott, de Fa Josip és Tóth Rebeka is gazdagította a gyűjteményt, valamint a pakráci magyarokról szóló kiadvány is, melynek a szerzője Duško Kliče, erre a polcra került.

Tekintettel arra, hogy ez az irodalomnak szentelt rendezvény volt, Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas egy József Attila-verssel tette ünnepélyesebbé az eseményt, valamint a pakráci zeneiskola két diákja és tanáruk is adott egy rövid műsort.

Fa Josip lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy szívesen fogadnak további felajánlásokat, amelyekkel bővíthetik a magyar sarok kínálatát.