Egy fesztivál a baráti kapcsolatok ápolására

0
415

Étel, ital, tánc, játékok, szórakozás és barátkozás – ezeket kínálta az idei várdaróci néptáncfesztivál, amelyet az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb rendezvényeként könyvelhetnek el a szervezők.

A Várdaróc Kultúregyesület népi tánccsoportja alig tud eleget tenni a meghívásoknak, így ezek viszonzásaként és a kapcsolatok ápolása céljából rendezték meg tíz évvel ezelőtt az első néptáncfesztivált, amely mára a település legnagyobb kulturális eseményévé vált.

A szervezők igyekeznek minden évben újítani a rendezvényen, így az idén a Régiók íze program egy időben kezdődött a gyermekcsoportok bemutatkozásával.

Úgy tűnik, hogy az idei év utolsó legforróbb napja volt a múlt szombati, így érthető, hogy az árnyat adó óriássátor alatt megtelt minden ülőhely. A bográcsok és sütőalkalmatosságok mellett állóknak most nehezebb dolguk volt, de ez nem gátolta meg a különböző helyekről érkező vendégeket abban, hogy elkészítsék a vidékükre jellemző ételeket. Csíptetős pontyot, sült halat, halpaprikást, babot és lecsót is lehetett kóstolni. A kínálatot színesítette a maglódiak (Magyarország) által készített slambuc, amely egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Azt már mondani sem kell, hogy míg a színpadon a meghívott gyerektánccsoportok műsora zajlott, az ételek az utolsó falatig elfogytak…

Népi játékok, lovaglás, fegyverbemutató

Az idei fesztivál egy új programmal is bővült, a gyerekeket a táncos produkciójuk után egy népi játszótér és bemutató is várta. A Várdaróc Kultúregyesület több népi játékszert is készíttetett erre az alkalomra a várdaróci Cövek asztalosműhellyel: óriás csúzli, gólyaláb, óriás malomjáték, lengőteke, teknő horgászat stb., ezeket mind kipróbálhatták. A siklósi Apró Paták Lovas Sportegyesület közreműködésével pedig lovagoltatás, íjásztatás, középkori interaktív fegyverasztal várta a legkisebbeket. Persze mindez nem csupán a legkisebbek számára volt érdekes, a szülők közül is sokan gólyalábra álltak, malmoztak, de még az íjászatot is kipróbálták.

Látványos produkciók

A művelődési műsor második részében a felnőtt csoportok produkciójának tapsolhatott a közönség. Így az összesen mintegy ötszáz táncosnak köszönhetően egy igen szép és színes kultúrműsorban volt része annak, aki ezen a napon ott volt Várdarócon.

 

A hazai csoportok mellett már visszajáró fellépők érkeztek Grabovacról, Kopácsról, Kiskőszegről, Csúzáról, Kórógyról és Szentlászlóról, valamint a magyarországi Birjánból. Először mutatkozott be a bátai Vadvirág Hagyományőrző Egyesület, amely roma tánchagyományokat ápol, és a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének a gyermektánccsoportja. A műsort színesítette a Markovac Našičkiról érkezett szlovák kultúregyesület két tánccsoportja is, akiknek a rendezvényén szeptember 9-én az Alfalusi Ifjúsági Néptáncegyüttes is bemutatkozik.

A kultúrműsort a fesztivál vendégei, a budapesti Bem Néptáncegyüttes és a maglódi Kacamajka tánccsoport tagjai zárták. A szívvel-lélekkel, teljes beleéléssel táncoló csoportokat Kis-Demeter Éva és Kis István irányítják, akik nemcsak nagyszerű vezetők, hanem kiváló táncosok is, így szólótáncuk hatalmas tapsot kapott a közönségtől.

Az est most is késő éjszakába nyúló utcabállal zárult, a kórógyi Aranycsárdás zenekar húzta a talpalávalót.

A budapesti Bethlen Gábor Alap, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK, a Bellyei járás anyagi támogatása mellett a helyiek közül is sokan hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

– Ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden támogatónak, közreműködőnek, a tánccsoportoknak a nagyszerű produkciókért. Minderre szükség volt ahhoz, hogy a rendezvény sikeres legyen. Elmondhatjuk, hogy idén is egy olyan eseményt sikerült tető alá hoznunk, amely a tartalmas szórakozásra és a baráti kapcsolatok ápolására is kiválóan alkalmas volt – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület vezetője, aki hozzátette azt is, hogy az egyesület csoportjainak már mostanáig tizennyolc fellépésük volt idén, és a következő időszakban is számos helyen vendégszerepelnek, új kapcsolatokat is sikerült kiépíteni, így a következő néptáncfesztiválon ismét új vendégeket is fogadhatnak.