„Egy család születésnapja” – 15. jubileumát ünnepelte a Vukovári Magyarok Egyesülete

79

Köszöntőbeszédek, 15 év munkájának a bemutatása egy kiállítás keretében, valamint egy dokumentumfilm, amelyben megszólal a Vukovári Magyarok Egyesületének minden tagja. Az egyesület megalakulásának 15. évfordulóját egy méltó ünnepséggel tették emlékezetessé.

Ha egész pontosak akarunk lenni, akkor a Vukovári Magyarok Egyesülete fennállásának már a 16. évében van, de szorgalmuknak, programjaiknak és rendezvényeken való részvételüknek olyannyira nincs határa, hogy a tavalyi évben a jubileumuk megünneplését sem tudták beilleszteni a naptárukba. Így kis késéssel, de annál nagyon lelkesedéssel és profizmussal vágtak bele a több hónapos szervezésbe, hogy évfordulós ünnepségüket igazán méltóvá varázsolják.

15 év munkája kiállítva

Az ünnepségre a Vukovári Városi Múzeumban került sor, ahol az egyesület 15 éve alatt készült kézimunkákat, gyöngyfűzött ékszereket állították ki, a teljesség igénye nélkül. A vendégeknek pillanatképeket vetítettek a munkásságukról. A program ünnepi beszédekkel kezdődött, először Császár Zoltán eszéki magyar konzul, majd Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket.

– Nagyon sok munkánk van ebben a jubileumi rendezvényben. Egyesületünk vezérgondolata, hogy ha egy nemzetrész tudja, hol vannak a gyökerei, akkor van jelene és lesz jövője is. Nekünk van jelenünk és lesz jövőnk is, hiszen erős közösség a miénk annak ellenére is, hogy kevesen vagyunk – hallhattuk többek között Rozália asszony beszédében.

Az ünnepségen emlékplakettel köszönték meg azoknak a személyeknek a sokéves, töretlen támogatását, akiknek jóvoltából ilyen szépen fejlődhetett a vukovári magyar közösség: Pirityiné Szabó Juditnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjének, aki sajnos személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, Ivan Penavának, Vukovár város polgármesterének, valamint Jankovics Róbert parlamenti képviselőnek, a HMDK elnökének.

– A Vukovári Magyarok Egyesületének tizenöt éve a horvátországi magyarság egyik sikersztorija. Az egyesület megalapításának a pillanatában még nem is sejtettük, hogy mivé fog fejlődni. A 15 éves jubileum alkalmából nagyon sok kitartást, egészséget és további sikereket kívánok az egyesület tagjainak, vezetőinek – mondta a parlamenti képviselő.

Dokumentumfilm az egyesületről

Az egyesületről Racsmány Dániel és Bódi Viktória közreműködésével készült egy egyórás dokumentumfilm is, amelyben az alapítók és a jelenlegi tagok történetei által kapunk képet az elmúlt 15 évről.

– Amikor 2008-ban összegyűltünk, és felmerült az egyesületalapítás ötlete, már sokan ismertük egymást. Azt tudtuk, hogy szeretnénk feléleszteni a magyar nótaéneklést Vukováron, így az elején heti egyszer-kétszer összejöttünk próbálni, és hamarosan már fellépéseink is voltak. Nagyon jó volt látni a filmet és felidézni az akkori időszakot, majd konstatálni, hogy mennyi mindent megvalósítottunk a 15 év alatt – osztotta meg gondolatait Kéfer Veronika, az egyesület egyik oszlopos, alapító tagja.

Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas immár négy éve segíti a vukovári magyarokat, az elnök asszony csak a jobbkezeként említi.

– Ez az évforduló nagyon nagy ünnep számunkra. Már tavaly elkezdtük az előkészületeket. Első alkalommal került sor ilyen nagyszabású ünnepségre. Fontosak az ilyen kiemelkedő alkalmak, amikor megállhatunk, visszatekinthetünk, hogy megnézzük, mit csináltunk, mit értünk el, meddig jutottunk. Egy családi születésnaphoz hasonlítanám mostani rendezvényünket – fejtette ki Bódi Viktória.

Az egyesület a résztvevőket egy hangulatos állófogadás keretében vendégelte meg pazar székházukban, amely a tagok saját elmondása szerint is a második otthonuk.