Egy „bolygó hollandi” Kopácson

0
486
10-HOLLAND

KOPÁCS – A volt halászfalu nem egy, az idegenforgalomban gondolkodó vállalkozónak keltette már fel az érdeklődését. A múlt héten egy Magyarországon élő holland származású vállalkozó, Leen de Hoog járt a faluban.

Baka Béla kopácsi vállalkozó hamarosan megnyitja Kopács első kempingjét, és a nyárra már néhány foglalást is regisztráltak nála. Merthogy Kopács és környéke sokak számára rendkívül vonzó. Sokan vallják, hogy az ember teljes és nyugodt életet csak a természet közelségében élhet. Ezen a véleményen van Baka Béla egyik jó barátja, Leen de Hoog holland származású, jelenleg Magyarországon élő üzletember is, akit lenyűgözött a kis település és a benne élő emberek közvetlensége. 1999-ben járt először Magyarországon, amikor is Szilvásváradon beleszeretett egy eladó ingatlanba. A hegyes-völgyes vidéken található településen fogott vállalkozásba, és ma már egy jól működő motoros panziót, kempinget és bárt vezet, valamint dísznövénytermesztéssel is foglalkozik.

Szívesen élne Kopácson

Leen de Hoog baráti látogatásra érkezett Kopácsra, de azonnal magával ragadta a kis falu világa. Örömmel konstatálta, hogy sokan foglalkoznak fóliás kertészettel, és hogy a település nem vesztette el régies báját.

– Az igazi élet falun van. Ezt olyan emberként mondom, aki szinte az egész világot bejárta már. A barátnőm moszkvai, az egyik gyermekem jelenleg Kínában, a másik pedig Spanyolországban él. Rengeteget utazom, és sok nagyvárost ismerek, de azok nem vehetik fel a versenyt egy ilyen faluval. Az emberek ismerik egymást, közösséget alkotnak, a természettel együtt léteznek. Itt nem kell tartani az elidegenedéstől, a nagyvárosokra jellemző „betegségtől” – állítja a holland vállalkozó.

Leen de Hoog már többször járt Horvátországban, de Kopácson most először. Gondolkodott azon, hogy akár a tengermelléken is termeszthetne dísznövényt, hiszen például a kövirózsának, mely a virág és a porcelán kompozícióinak alapanyaga, ott jók a termesztési feltételei. De az is lehet, hogy egyszer még kopácsiként is üdvözölhetjük.