Egy arany- és két ezüstérmet hoztak haza termelőink a zentai pálinkaversenyről

112

A HMDK Gazdaköre a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együttműködve küldte be drávaszögi termelőink pálinkamintáit a zentai pálinkaminősítő versenyre, mindhárom termelőnk nedűjét díjazta a zsűri.

Tavaly decemberben került sor a zentai pálinkafesztiválra, amelyre külön kategóriában nevezhettek a nagytermelők, a kereskedelmi főzdék és az egyéni főzők saját fogyasztásra készült pálinkájukkal. Ez utóbbiba neveztek be a drávaszögi gazdák is a HMDK Gazdakörön keresztül, amely a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együttműködve küldte be a mintákat. Mindhárom nevező pálinkáját díjazták, az egyik arany-, kettő pedig ezüstérmes lett a zsűri értékelése szerint.

A vörösmarti id. Tarnai Attila pálinkája aranyérmet érdemelt ki a megmérettetésen, amelyen több száz mintát versenyeztettek gyümölcsfajták szerint.

– A 2021-es évjáratú vilmoskörte pálinkánkkal neveztünk be. A főzés során a minőségre összpontosítottunk, tehát nem adtunk hozzá adalékcukrot. Emellett a 2021-es esztendő az időjárás szempontjából is jónak bizonyult, 2022-ben már a szárazság miatt nem lett olyan jó a gyümölcstermés – nyilatkozta lapunknak id. Tarnai Attila.

Tarnai Attila

A bellyei Varga Gábor birsalmapálinkája pedig ezüstérmes lett a zentai versenyen.

– Alapvetően szőlőpálinkát készítek, ez adja az alapját a birsalmaágyas pálinkának is – mondja Varga Gábor, hozzátéve, a minta, amellyel nevezett, három évvel ezelőtt készült, mostanra megcsappant a mennyisége, hiszen ajándékként is osztogatta, és persze szívesen koccintanak vele társaságban.

Varga Gábor

Az újbezdáni Horvát László szerint a falujához tartozó termőföldek nem túl megfelelők gyümölcstermesztésre, a fák gyorsan tönkremennek. Ennek ellenére az újbezdániak előszeretettel főznek pálinkát.

– Az egyik rokonomnak van egyholdnyi kékszilvája, méghozzá a kiváló Čačanska roda fajtából. Segítettem neki a begyűjtésben, ő befőttet készített belőle, én pedig a földről összeszedtem egy kazánra valót. Otthon kiválogattam és kimagoztam a gyümölcsöt, amiből aztán kifőztük a pálinkát, már akkor lehetett érezni az illatán, hogy nem akármilyen párlatot kaptunk – mondta Horvát László

Elmondása szerint csak kismértékben fogyaszt pálinkát, annyit, amennyi még „gyógyszernek” számít. Reméli, idén is olyan szép lesz a termés, hogy belőle olyan kiváló nedűt készíthet, mint a tavalyi, amelyet a szakmai zsűri is elismert.

Horvát László