Egész napos élő rádióadás a horvátországi magyarságról a Kossuth rádióban

A Kossuth rádió Országjáró című műsora Kopácsról jelentkezett

237

Többezer emberi történetet és mintegy háromszázötven helyszínt mutatott be eddig a Kossuth rádió Országjáró című műsora. A 2018-ban indult formátum betekintést nyújt Magyarország határán belül és túl élő, hétköznapi magyar emberek életébe. A múlt szombaton Kopácsról jelentkezett, az egész napos élő rádióadás a horvátországi magyarságot mutatta be.

A Kossuth rádió szombat délelőtti Országjáró című műsora az elmúlt években bejárta egész Magyarországot, és átlépte a határait is. A műsor 2018 szeptemberében indult útjára, azóta mintegy 350 településen tett látogatást. Nemcsak Magyarország tájain kalauzolta a hallgatókat a stáb, külhonban is több alkalommal jártak, és több ezer riportalanyt szólított meg. Az Országjáró kaput nyitott a mindennapi emberek életére, és megismertette a hallgatókkal egyedülálló történeteiket.

Az Országjáró a hagyományok mellett számos ősi magyar mesterséget is bemutatott, több száz kulturális kincset juttatott el az otthonokba az éteren keresztül. Így az adások segítségével fedezhették fel a hallgatók a különböző múzeumokat és a történelmi helyszíneket is.

Kopácsról, a horvátországi magyarságról

Az október 14-ei Országjáró a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központból jelentkezett, ahol a mintegy ötven horvátországi magyar riportalanynak köszönhetően a hallgatók megismerkedhettek a Drávaszög és Szlavónia kulturális, természeti és gasztronómiai értékeivel, a mindennapokkal. Különböző mesterségeket űzőkkel, hagyományápolókkal, borásszal, gazdálkodóval, halfőzőbajnokkal és számos érdekes riportalannyal készült beszélgetés.

Az Országjáró egy másik izgalmas projektje az Országjáró Kincsesláda. Ez a staféta ajándékként járja be a településeket, és elviszi azokat a helyi büszkeségeiket, amelyek az adott falunak, városnak vagy régiónak a legnagyobb értéket jelentik. Kopácsi helyszín lévén a kincsesládába Jankovics Róbert HMDK-elnök egy bekeretezett drávaszögi hímzésmotívumot, a Kopácsra jellemző rákos mintát adományozta.

Az Országjáró Vándorbot is fontos szerepet játszik az adások során, ami az Országházból indult útjára a műsor adásának alkalmából, 2022 januárjában. Ez a vándorbot jelképezi a műsor küldetését és azokat az értékeket, amelyeket az adásokban bemutatnak. A vándorbotra a horvátországi magyarok üzenetével („A víz szalad, a kő marad, a kő marad” Wass Albert-idézettel) ellátott nemzeti színű szalagot Pálinkás Krisztián, a HMDK alelnöke, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma irodavezetője kötötte föl.

Aki lemaradt a műsorról, az a médiaklikk.hu
oldalon visszahallgathatja az október 14-ei Országjáró adását.
https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2023/10/12/orszagjaro-szombat-delelott-a-csiptetos-ponty-receptje/
https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2023/10/12/orszagjaro-szombat-delutan-a-magyar-kultura-szigete-dravakoz-erdekes-emberei/