Ebben az évben megtartották magyar estjüket a vukováriak

0
41

Szeptember 3-án tartotta meg a sorrendben 14. magyar estet a Vukovári Magyarok Egyesülete, melyen népdalokat és táncokat, citeraszólót láthatott/hallhatott a közönség helyi és vendégfellépők előadásában.

A Vukovári Magyarok Egyesülete fontos szerepet játszik a város magyar közösségi életében. Számos összejövetelt szerveznek székhelyükön, és hagyományosnak tekinthető rendezvényeik is vannak. Ezek közül a legnépszerűbb a vukovári magyar bál, de jelentős esemény a vukovári magyarok körében a magyar kultúrest is, melyet idén 14. alkalommal rendeztek meg.

Az eseményen különböző népi táncos és zenei szekciók mutatkoztak be. A műsor előtt Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya köszöntötte a vendégeket. Elmondta, rendezvényük és tevékenységük célja a magyar hagyományok ápolásán, valamint a más egyesületekkel való kapcsolattartáson kívül az is, hogy minél több más nemzetiségű embernek megmutassák, Vukováron is élnek magyarok.

Ezt követően Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Ivan Penava, Vukovár város polgármestere is szólt a közönséghez, a vukovári magyar egyesület munkáját méltatva. Mindketten további támogatásuk felől biztosították az egyesületet.

Elsőként a házigazdák Őszirózsa Népdalköre adott elő dalcsokrot, majd a pélmonostori HMDK-alapszervezet Csillagszemű gyermektánccsoportjának a produkciója következett, végezetül pedig a vukovári egyesületünk keretében működő citerazenekar egyik tagjának a citeraszólója hangzott el.

Az egyesület működését a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat támogatja.