DZMH stipendijama podržava djecu koja pohađaju školu na mađarskom jeziku

0
39

DZMH podržava sve učenike prvog i petog razreda osnovne škole te prvog razreda srednje škole koji su se upisali školu na mađarskom jeziku u Hrvatskoj. Oni koji pohađaju A model dobivaju ukupno 5000 kuna, dok oni koji su odabrali B model, 3000 kuna kroz školsku godinu. U ponedjeljak popodne u konferencijskoj sali DZMH-a potpisani su ugovori s roditeljima.

DZMH je uvijek posvećivala posebnu pažnju mađarskom obrazovanju u Hrvatskoj, kao jednom od ključeva našeg opstanka. DZMH je bila prva organizacija koja je osigurala posebne stipendije za upis učenika u školu na mađarskom jeziku, a tu tradiciju nastavio je Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj.

– Smatramo da je važno poticati roditelje da djecu upisuju u školu na mađarskom jeziku, pa smo od školske godine 2019/2020 odlučili stipendirati učenike prvih i petih razreda osnovne škole te one učenike koji srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj. Posljednjih godina bilo je vrlo teško zaustaviti pad broja učenika u našim školama. Ovo je sada veća potpora  nego ikad prije, a treba imati na umu da osim DZMH-ove stipendije, roditelji onih učenika koji upisuju djecu u školu na mađarskom jeziku dobivaju dodatnu potporu mađarske vlade i Foruma mađarskih pedagoga u Hrvatskoj. Nije nam samo želja nastaviti sa ovakvim stipendiranjem, već nam je želja i te iznose postepeno povećavati – rekao je Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a, koji je dodao kako je obrazovanje na materinnjem jeziku ključno za opstanak Mađara u Hrvatskoj.

Mišljenje roditelja: “Podrška DZMH-a je velika pomoć, ali izbor škole je i stvar principa”

Ugovori o stipendiranju potpisani su u ponedjeljak popodne u konferencijskoj sali DZMH-a.
Roditelji su istaknuli da im pomoć koju dobiju od DZMH-a puno znači, a isto tako smatraju da je izbor škole pitanje koje će odrediti budućnost njihovog djeteta.

Andrea Stanković, jedna od roditelja iz Kopačeva nam je rekla kako dolazi iz mađarske obitelji, baš kao i njezin suprug, pa im je bilo prirodno svoju djecu upisati u mađarsku školu.

– Uvjereni smo kako će za naše dijete biti samo prednost što dobro poznaje mađarski, a i hrvatski jezik, vjerujem da u našim mađarskim obrazovnim ustanovama postoje uvjeti da to postigne. Izuzetno smo zahvalni DZMH-u na podršci koja će olakšati početak škole našoj kćerci – rekla je Andrea Stanković.

Kristina Farkaš iz Luga, koja je i sama iskusila prednosti obrazovanja na materinjem jeziku sličnog je mišljenja, a od stipendije će kupiti školsku opremu.
Ilona Pinkert (Suza) također je izjavila kako joj je bilo neupitno da svoju kćer pošalju u mađarsku školu.

– Mislim da je to potrebno za jačanje mađarskog identiteta, a mladi će s vremenom naučiti jezik većinskog naroda. Naša kći pored hrvatskog sve bolje govori i engleski  – rekla je Ilona Pinkert, naglašavajući da kćer nisu upisali u mađarsku školu radi stipendije, ali će im dobro doći te će ju koristiti za kupnju informatičke opreme.

Učenički dom u Osijeku biti će predan krajem ovog mjeseca

Prilikom potpisivanja ugovora Robert Jankovics rekao je kako mu je drago što se 90% roditelja učenika prvog i petog razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole prijavilo za stipendiju DZMH-a te da je odbor za stipendiju podržao prijave u gotovo 100% -om omjeru.
Naglasio je da su posljednjih godina dobivena značajna sredstva za razvoj mađarskih škola i ustanova u Hrvatskoj. Jedan od najvećih rezultata rada i napora DZMH-a je učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra, koji će biti predan idući tjedan.