DZMH ogranak Bilje obilježio je 30. obljetnicu osnutka

4

DZMH ogranak Bilje ove godine obilježava 30. obljetnicu postojanja. Ovaj jubilej svečano je obilježen na prigodnom okupljanju u nedjelju.

Mađari iz Bilja među prvima su za vrijeme progonstva osnovali ogranak DZMH 1994. godine u Osijeku. Tako su svojim djelovanjem prije svega pružili priliku za susret Mađarima koji su zbog srpske okupacije bili prisiljeni napustiti svoju domovinu, te im tako teške godine učinili podnošljivima. Nakon mirne reintegracije svi su i dalje bili zaokupljeni obnovom vlastitih domova, udruga se reorganizirala, ali tek su kasnije krenuli s aktivnostima. Čelništvo i članovi su u kasnijem razdoblju ostvarili brojna događanja i programe.

Gabor Varga, predsjednik DZMH ogranka Bilje, pozdravio je Mađare okupljene u velikoj dvorani Doma kulture u Bilju i izaslanike ogranaka DZMH iz okolice te rezimirao rad udruge: govorio je o njihovim bogatim aktivnostima, druženjima povodom mađarskih i hrvatskih državnih blagdana, o njihovim aktivnostima u očuvanju mađarskih običaja, o otvaranju prvog i sadašnjeg sjedišta, o manifestaciji Dana dvorca, kao i o prijateljskim odnosima koje su uspostavili s drugim civilnim udrugama tijekom godina.

Okupljene je pozdravio i Róbert Jankovics, predsjednik krovne organizacije DZMH, koji je u vezi s obljetnicom podsjetio na prošlogodišnju proslavu 30. jubileja osnutka krovne organizacije DZMH, gdje je, kako je rekao, posebno istaknut ogranak u Bilju i ogranak u Rijeci, koji su među prvima nastali. DZMH ima 52 članice i ogranke, ali one prve uvijek će se pamtiti – rekao je. Saborski zastupnik Mađara čestitao je Mađarima u Bilju na njihovom očuvanju nacionalnog identiteta koje su provodili u proteklih trideset godina.

Rad DZMH ogranka Bilje pohvalio je i Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

U prigodnom programu sudjelovali su mješoviti zbor Alfalusi, zbor Népdalkör iz Kotline, hrvatska plesna skupina iz Bilja, plesna skupina Tavirózsa iz Kopačeva i folklorna skupina Csárdás iz Suze, a na kraju programa Gáboru Vargi i Janošu Šarcu dodijeljene su zahvalnice za rad u udruzi, kao i Róbertu Jankovicsu za konstantnu potporu.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.