Duna-díjjal tüntették ki Pásztor Istvánt

0
249

Rangos elismeréssel díjazta a közmédia a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének tevékenységét.

December 12-én hatodik alkalommal került sor a Duna-díj átadására a Magyar Rádió Márványtermében. A Duna Televízió születésének 20. évfordulóján alapított díjat minden évben az a magánszemély vagy szervezet kapja, aki/amely sokat tesz a magyar nemzet egységéért. Ebben az évben Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének ítélték oda az elismerést. A díjat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át. Dobos Menyhért Kossuth Lajos szavaival kiemelte: „Veszve csak azon nemzet lehet, amely lemondott önmagáról.” Semjén Zsolt a következőképpen méltatta a díjazottat: „A jeles évfordulón a Duna-díjat a politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról ismert vezető kapja, aki napjaink egyik legkarizmatikusabb Kárpát-medencei politikusa, aki az egységes magyarságba vetett hittel irányítja közösségét, a rábízottakat, az egész elszakított országrészt!”

Pásztor István a vajdasági, kulturális autonómiában élő magyarság jelen helyzetéről elmondta, hogy a pozitív folyamatoknak köszönhetően Szerbiában nem hátrány magyarnak lenni, elfogadják, megbecsülik közössége tagjait. „Meggyőződésünk, hogy a nemzet akkor tud épülni és erősödni, hogyha minden egyes része épül és erősödik, és ezt a feladatot mindenkinek saját magának kell ellátnia.”

A Duna-díjat az 1992-ben II. János Pál pápa áldásával indult Duna Televízió szellemében alapították, abból a célból, hogy kifejezzék elismerésüket mindazok munkássága előtt, akik sokat tesznek a nemzeti összetartozásért.