Državno odvjetništvo Republike Hrvatske vodi kazneni postupak protiv Gabrielle Gerštmajer zbog kaznenog djela počinjenog u vrijeme kampanje za lokalne izbore Općine Kneževi Vinogradi 2021. godine

288
Gabriella Gerštmajer nakon rasprave u pratnji odvjetnika

Na sudu u Osijeku u ponedjeljak je održano prvo ročište u predmetu kaznenog postupka kojeg Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) vodi protiv Gabrielle Gerštmajer iz Kneževih Vinograda, zbog povrede odredbi članka 142. Kaznenog zakona. 

UVOD

Najvažnije obilježje mađarske zajednice proteklih desetljeća bile su unutarnje prepirke i duboka podijeljenost, što je često završavalo sudskim procesima.

Iz iskustva posljednjih šest godina u kojima možemo svjedočiti “širokom dogovoru” unutar naše zajednice, uredništvo je odlučilo potpomoći „novo normalno“ na način da neće izvještavati o detaljima ponekih, iz prošlosti preostalih sudskih procesa u interesu „većeg dobra“ naše cjelokupne zajednice. 

Glede sudskog postupka iz naslova ovog članka ipak smo odlučili odstupiti od naše interne odluke, prvenstveno jer je tema svježa i nije plod „godina svađa i podijeljenosti“ mađarske zajednice, ali i zbog činjenice kako je stvar/meritum postupka itekako važan u današnjem modernom svijetu. Naime, riječ je o povredi prava na zaštitu osobnih podataka, odnosno konkretno, prema optužnici sastavljenoj od strane DORH-a, osnovano se sumnja kako je Gabriella Gerštmajer u razdoblju neposredno prije lokalnih izbora 2021. godine nekoliko puta svjesno i sa namjerom javno objavljivala na društvenoj mreži Facebook privatan razgovor između Hajnalke Bistrican i Kristiana Horvata, u to vrijeme kandidata na lokalnim izborima u Općini Kneževi Vinogradi. Vrijeme tih objava sugerira kako je riječ o namjeri postizanja političkih ciljeva protiv kandidata na tadašnjim lokalnim izborima, Kristiana Horvata i Hajnalke Bistrican.

Svega 12 glasova odlučilo je o tome kako neće biti drugog izbornog kruga između kandidata za općinskog načelnika Vedrana Kramarića i Kristiana Horvata

Na izborima za općinskog načelnika Općine Kneževi Vinogradi 16. svibnja 2021. godine kandidirala su se tri kandidata: Vedran Kramarić iz HDZ-a te nezavisni kandidati Nikola Balaš i Kristian Horvat, dok su se za 13 mjesta u Općinskom vijeću te općine za povjerenje birača borile 3 stranačke i 3 nezavisne liste.

Na izborima za općinskog načelnika Vedran Kramarić je bio u prednosti sa dobivenih 50,53% glasova birača ispred nezavisnih kandidata Kristiana Horvata (37,86%) i Nikole Balaša (6,78%) te je time odnio konačnu pobjedu već u prvom izbornom krugu, jer je osvojio povjerenje više od 50% glasača, istina, tek u neznatnoj prednosti.

Naime, svega 12 (dvanaest) glasova odlučilo je o tome kako neće biti drugog izbornog kruga, gdje bi se – da je do toga i došlo – sučelila dva kandidata s najvećim brojem glasova iz prvog izbornog kruga: Vedran Kramarić i Kristian Horvat. Treći kandidat, koji ispada, izvjesno bi dao bi svoju podršku Kristianu Horvatu u drugom izbornom krugu, čime bi ishod konačnog glasovanja postao potpuno neizvjestan.

U slučaju ovako tijesnog izbornog rezultata sve, pa i najmanja sitnica, može utjecati na krajnji rezultat. Tako je na konačan ishod protiv nezavisnih kandidata itekakav utjecaj moglo imati i postupanje Gabrielle Gerštmajer – koja je politički podupirala izbor kandidata Vedrana Kramarića – kada  je bez suglasnosti dotičnih osoba na svom profilu više puta u javnom formatu učinila dostupnim na društvenoj mreži Facebook raniji osobni razgovor nezavisnih kandidata Hajnalke Bistrican i Kristiana Horvata.

GABRIELLA GERŠTMAJER MOŽE BITI PRESUĐENA I NA DVIJE GODINE ZATVORA

Kazneni postupak protiv Gabrielle Gerštmajer vodi DORH, a sam je postupak na osječkom sudu započeo ročištem u ponedjeljak, 30. siječnja.

Ukoliko sud – temeljem optužnice DORH-a – odluči kako je Gabriella Gerštmajer kriva, prema kaznenom zakonu može joj se izreći kazna zatvora i do dvije godine.

Na sudskoj raspravi održanoj u ponedjeljak – nakon čitanja optužnice – Gabriella Gerštmajer se izjasnila da nije kriva, pa su strane sudu nakon toga predložile dokaze. Sudski postupak nastavlja se 8. ožujka.

HAJNALKA BISTRICAN: „NIKAKVO PRAVO NIJE IMALA PRISTUPITI MOM PRIVATNOM PROFILU, KOPIRATI RAZGOVOR I OBJAVITI GA NA FACEBOOKU“
Za izjavu smo zamolili i oštećenu stranu, gđu. Hajnalku Bistrican koja je za naš tjednik izjavila: „Ranije smo se slagale, u svemu sam pomogla Gabrielli. Politika ne bi trebala imati toliki utjecaj na ljudske odnose. Nakon slijedeće rasprave, već ćemo znati više. Nikakvo pravo nije imala pristupiti mom privatnom profilu, kopirati razgovor i objaviti ga javno na Facebooku.“