Državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, Árpád János Potápi u posjeti Hrvatskoj

0
4
Podolje

Državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, Árpád János Potápi je prošli tjedan sudjelovao na svečanom otvorenju novog vrtića u Kopačevu, a zatim posjetio mjesta, gdje se odvijaju infrastrukturalna ulaganja uz potporu Vlade Mađarske.

Prošlog petka, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, Árpád János Potápi i pročelnica, Judit Pirityiné Szabó posjetili su Hrvatsku kako bi stekli uvid u započete projekte koji su bitni za Mađare u Baranji, te su ujedno s presjedništvom DZMH razgovarali o budućim planovima.

Árpád János Potápi rekao je da je Vlada Mađarske u posljednjih deset godina učinila sve da Mađari koji žive izvan Mađarske osjete da imaju matičnu državu. Državni tajnik istaknuo je da su posljednjih deset godina zajedno djelovali s DZMH-om.

– Čestitam Robertu Jankovicsu i DZMH-u za sve što čine za Mađare u Hrvatskoj. Imali smo vrlo produktivan dan: pogledali smo niz investicija koje će se realizirati u bliskoj budućnosti zajedničkom snagom, podrškom Mađarske i radom ovdje živućih Mađara. Posjetili smo Centar mladeži i pokazno poljoprivredno gospodarstvo u Kopačevu, koje je svečano otvoreno 2019. godine. Dobar je osjećaj uvjeriti se kako plodovi našeg dugogodišnjeg zajedničkog rada sazrijevaju u svim regijama Karpatskog bazena – rekao je Árpád János Potápi.

Nakon posjeta Centru mladeži i pokaznom poljoprivrednom gospodarstvu u Kopačevu, predsjednik DZMH, Robert Jankovics i njegovi suradnici su državnom tajniku pokazali zgradu kulturnog centra u Lugu na kojoj će se zahvaljujući DZMH i Vladi Mađarske radovi nastaviti nakon nekoliko godina stagnacije. Izgradit će muzejsku zbirku, dvoranu za manja događanja i nekoliko gostinjskih soba.

Kotlina

Na glavnoj ulici je iz financijskih sredstava Mađarske u Lugu kupljen objekt izgrađen u tradicionalnom stilu, kojeg su također posjetili, a nakon toga i reformatsku crkvu u Kotlini i katoličku crkvu Svete Ane u Podolju, koje će biti obnovljena sljedeće godine. Obnova tih crkava je trenutno u fazi pribavljanja dokumentacije.