Drogprevenciós konferencia Eszéken

0
82

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) a pécsi Tehetség-Vár Társadalomtudományi Egyesülettel partnerségben, a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával, a BeDrugFree projekt keretében drogprevenciós konferenciát szervezett Eszéken horvátországi magyar általános és középiskolás korú diákok számára.

Az eszéki Kulturális Központban (Kulturni centar Osijek) tartott szimpóziumon Andócsi János, az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója, Berlančić Mirela tanárnő, a projekt koordinátora, valamint Sárcsevity Hajdú Bea szociális munkás és szociálpolitikus köszöntötték a fiatalokat.

– Iskolaközpontunk fontosnak tartja, hogy a mai fiatalok, így intézményünk fiataljai is tisztában legyenek az őket fenyegető veszélyekkel. Itt természetesen nemcsak a kábítószerekről van szó, hanem akár a mobiltelefon- vagy internetfüggőség veszélyeiről is, amelyek korábban nem léteztek, ma, a 21. században viszont igenis valós, mindennapi problémák – nyilatkozta lapunknak Andócsi János igazgató. Hozzátette, a határon átnyúló projekt egyik része az eszéki konferencia, a program keretében több mint háromszáz eszéki (magyar és horvát) diákot el fognak vinni Pécsre, ahol a témával kapcsolatos kiállítást nézhetnek meg.

A Köztes átmenetek – a drog című interaktív, multimediális kiállítás elsősorban a 14-19 év közötti fiatalokat kívánja megszólítani, lehetőséget teremt a drogprobléma tematikájának körbejárására a kezdetektől a szenvedélybetegség kialakulásáig.

– Akár tudomásul vesszük, akár nem, a fiatalok életében jelen van a függőség, nemcsak a szerfüggőség, hanem bármilyen más viselkedési függőség is, és fontos velük magáról a függőség kialakulásáról beszélgetni. Fontos az is, hogy milyen kontextusban történik a beszélgetés – nyilatkozta lapunknak Sárcsevity Hajdú Bea, hozzátéve, a pécsi kiállítás lehetőséget biztosít arra, hogy szakmai előadó beszélgessen a fiatalokkal, de nem előadói, hanem partnerségi viszonyból.

A függőségek életünk minden részében ott vannak – tette még hozzá –, kezdve a szüleinktől való függőséggel, az alkoholon át az illegális szerekig, s fontos a tudatosítása annak, hogyan válhatunk függővé, hogy képesek legyünk felismerni a meglévő problémát, és hogy tudjunk segítséget kérni.