Drávaszögi túra az iskolanap alkalmából

269

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ múlt héten tartott iskolanapot, melynek keretében megnézték a Drávaszög néhány nevezetességét. A körutat a HMDK támogatta.

Az eszéki magyar iskolaközpont mindig szeptemberben tart iskolanapot. Az idei alkalmából egy kirándulást szerveztek az intézmény általános és középiskolás diákjai számára.

Ellátogattak Pélmonostorra, a Baranyai Néprajzi Központba, felmentek a Báni-hegyi kilátóhoz, a török korban épült hercegszőlősi pincét pedig magyar szakmai vezető mutatta be a résztvevőknek. A református templomot is körbejárták, itt Varga György lelkipásztor beszélt az 1576-os hercegszőlősi kánonokról és a templom múltjáról.

A kiskőszegi kilátóhoz is elutaztak, ahol a gyerekeknek a faluról tartottak előadást, Andócsi János, az iskola igazgatója pedig az 1944-es kiskőszegi (batinai) csata negatív hatásairól beszélt a diákoknak.

A program egy kiskőszegi ebéddel ért véget, ahol Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese fogadta a vendégeket.

– Azért tartom fontosnak az ilyen kirándulásokat, mert az a tapasztalat, hogy az iskolában több szó esik a világtörténelmi eseményekről, mint vidékünk múltjáról, márpedig nekünk az a célunk, hogy erősítsük a szülőföldhöz való kötődést – nyilatkozta lapunknak Andócsi János igazgató.

A kirándulás a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatásával valósult meg.

Az iskolavezetőtől megtudtuk továbbá, hogy az oktatási központban nemrég alakult meg az új igazgatóbizottság, melynek elnöke a testület egyhangú döntése alapján dr. Szántó Tibor lett. Az ülésen elfogadták a pénzügyi jelentést, az éves tervet, az igazgató pedig beszámolt az új bizottságnak a kollégium építésével kapcsolatos tudnivalókról is.