Drávaszögi termelők az Ördögkatlan Fesztiválon

829
ordogkatlan
A magyarországi Baranya egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja az Ördögkatlan Fesztivál, melynek keretében idén horvát napra is sor került a nagyharsányi Aralica Panzióban. A Privilegium j. d. o. o. jelentős szerepet kapott a horvát nap szervezésében, melynek programkínálatát drávaszögi termelők is bővítették.

Mindössze néhány kilométerre tőlünk, magyarországi dél-baranyai falvakban – Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden –  rendezik az Ördögkatlan Fesztivált már közel egy évtizede.

A szélrózsa minden irányából érkeznek „katlanozók” az összművészeti fesztiválra, melyen mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot, hiszen a néhány napos rendezvény több mint hatszáz programot tartalmaz: igényes színházi és táncelőadások, koncertek a könnyűzenétől a jazzen, világzenén, népzenén át a komolyzenéig, családi és irodalmi programok, filmvetítések, civil kezdeményezések, esélyegyenlőségi programok, kiállítások és kézműves vásárok alkotják a bőséges kínálatot.

Az idei Ördögkatlan Fesztivál egyik helyszíne a nagyharsányi Aralica Panzió volt, mely helyet adott a  horvát napnak is. Az ide látogatók belekóstolhattak a drávaszögi, horvátországi, balkáni gasztronómiába és kultúrába.

08-ordogkatlan_maria
Gunzinám Mária

A horvát nap megvalósításában nagy szerepe volt a Privilegium j. d. o. o. vállalkozásnak, melynek alapvető tevékenysége a nemzetközi üzletviteli tanácsadás, de idén ősztől a turizmus és rendezvényszervezés is a tevékenysége részét képezi.

– A horvátországi és a magyarországi Baranya turisztikai kínálatát igyekszünk összekötni, hálózatba szervezni – mondta el lapunknak Gunzinám Mária, a Privilegium vezetője.

Hozzátette, a nagyharsányi Aralica panzió is hálózati tag, melynek vezetője azzal a kéréssel fordult a Privilegiumhoz, segítsenek a horvát nap megszervezésében, ők pedig szívesen vettek részt benne a turisztikai közösséggel együtt.

Először tartottak horvát napot

A horvát nap programkínálatával minden korosztályhoz szólt. Szombaton, a délelőtti órákban Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő tartott gyerekfoglalkozásokat. Délután a pélmonostori amatőr színjátszó társulat lépett színpadra, gyermekdarabot mutattak be. Érkezett magyar gyermek néptánccsoport is Horvátországból, a horvát népzenét pedig egy magyarországi tamburazenekar közvetítette.

08-ordogkatlan_gyerekprogramAz Aralica-udvarban a szombat este Siniša Frank Dj balkáni elektronikus zenéjével ért véget. Ott volt Nikola Faler és a Plantaža egyesület, akik kiállításukkal az újrahasznosításra hívták fel a figyelmet, illetve a szalmaszobrászatukkal is nagy sikert arattak.

Mi mást is készíthettek volna az Ördögkatlan nevezetű rendezvényen, mint egy hatalmas szalmaördögöt, melyet az est folyamán meggyújtottak, az Aralica panzió előtt pedig egy szalmakecskét állítottak ki, mellyel szívesen fotózkodtak a katlanozók.

A balkáni gasztronómia jegyében csevapcsicsát és pljeskavicát kóstolhattak az Aralica vendégei, de megízlelhették a sajtkulent is, hiszen az újbezdáni Ružić Piroska is itt standolt tejtermékeivel. Jelen volt néhány drávaszögi borász is: Csúzáról a Kollár, Karancsról pedig a Szabó Pincészet képviselte magát.

– Három napig kínáltuk borainkat a fesztiválon, nagyon örülünk, hogy eleget tehettünk a Privilegium meghívásának. Itt mutattuk be először a legújabb borospalack-címkéinket is. Ami az érdeklődést illeti, a csütörtök és a szombat volt a legforgalmasabb, de összességében elégedettek vagyunk, és jó benyomásokkal távoztunk a rendezvényről – mondta el lapunknak Szabó Andrea.

Szabó Andrea
Szabó Andrea

Gunzinám Mária szintén elégedett a horvát nap fogadtatásával. Mint mondta, csak csütörtökön kb. ötszáz adag étel fogyott el a vacsoránál, tehát legalább ennyi ember megfordult az Aralicában.

– Ne felejtsük el, hogy ilyenkor egész Nagyharsány tele van különböző programokkal, akárcsak a szomszédos falvak, melyekre kiterjed az Ördögkatlan Fesztivál. A katlanozók qr-kóddal minősíthetik az adott programokat, s akik az Aralicára szavaztak, maximális pontszámokat adtak – nyilatkozta lapunknak a Privilegium vezetője.

Ami a folytatást illeti – tette hozzá –, szóba került, hogy jövőre Horvátország még több szerepet kap az Ördögkatlan Fesztiválon, de erről majd csak a rendezvényt követően fognak tárgyalni.