Drávaszögi témák a Kárpát-medence magazinműsorban

227

A Drávaszögben forgatott a Kárpát-medence című magazinműsor stábja múlt hétvégén. Először Laskóra látogattak Munk Erikhez, aki bemutatta nekik, hogyan készül a drávaszögi halpaprikás, de a Vitéz-házról és a helyi magyar közösségi életről is beszámolt. Másnap Juhász Bálinttal készítettek interjút Eszéken, melynek témája a Parapoly játék volt.

A Kárpát-medence című magazinműsor összeköti az anyaországot a külhonnal, bemutatja a határon túli magyarság mindennapi életét, küzdelmeit, kultúráját, portréit, az összeállítást vasárnap délutánonként láthatjuk az M1 tévécsatornán. 

Múlt csütörtökön és pénteken a Drávaszögben forgattak, először Laskóra vezetett az útjuk, ahol Munk Erikkel készítettek interjút a halpaprikásfőzésről.

– Műsorunknak az a célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság mindennapjait bemutassuk, hogy olyan emberekről készítsünk portrét, akik a helyi közösségért dolgoznak, akik a helyi közösséget erősítik magyarságában. Ezért is esett a választásunk Erikre, aki Laskón a HMDK elnökeként és az ifjúsági egyesület vezetőjeként is aktív tevékenységet folytat – nyilatkozta lapunknak Vajda Csilla, a Kárpát-medence magazinműsor szerkesztő riportere.

A riport során a helyi magyar közösségen kívül a Vitéz-házról is szó volt, melyet magyar állami támogatással vásárolt meg a HMDK, és amely a laskóiaknak tájházként is szolgál majd a jövőben.

– A halpaprikásfőzésnek több száz éves hagyománya van a Drávaszögben. Munk Erik a Kárpát-medence halfőző bajnoka, így ez is kiemelkedő témája volt az interjúnak – mondta a szerkesztő riporter.

A forgatás a Duna-parton vette kezdetét, ahol Munk Erik és néhány laskói fiatal kamera előtt kísérelték meg kifogni a bográcsba valót. A munka többi része a Vitéz-ház udvarán folytatódott, ahol Erik három bográcsban főzte a halpaprikást, amely nemrég a világ legjobb hagyományos ételeinek a listájára is fölkerült. Halfőzőmesterünknek segítői is voltak, a laskói HMDK-alapszervezet, valamint a helyi ifjúsági egyesület néhány tagja sürgölődött körülötte, hogy még jobban menjen a munka.

A laskói forgatással a magazinműsor csapatának drávaszögi munkája nem ért véget. Másnap Eszékre utaztak, ahol Juhász Bálintot interjúvolták meg a nemrég indított Parapoly nevű játékkal kapcsolatban, amely a város megismerésében és a csapatépítésben is segíti a résztvevőket.