Drávaszögi magyar halászlé az Adria partján

0
187

Múlt pénteken drávaszögi ízek csalogatták a spliti sétálóutca turistáit a Split-Dalmát megyei HMDK-szervezet sátrához, ahol Munk Erik halfőzőbajnokunk és csapata, a Laskói Ifjúsági Egyesület tagjai halpaprikást és sült halat készítettek.

A halpaprikás a drávaszögi magyar gasztronómia messze földön híres étele, amelyért nemcsak mi, baranyaiak és szlavóniaiak rajongunk, hanem távoli helyekről is érkeznek hozzánk, hogy megízleljék éttermeinkben vagy tradicionális rendezvényeinken, mondjuk a Kopácsi Halásznapokon.

Munk Erik, aki a halfőzés mestereként már számos versenyen bizonyított idehaza és Magyarországon is, a HMDK Split-Dalmát megyei magyar egyesületének meghívására múlt pénteken a tengerpartra utazott a Laskói Ifjúsági Egyesület tagjai alkotta csapatával, hogy halételeinket népszerűsítse a spliti járókelők, turisták körében. A programra A magyar kultúra napja Dalmáciában címmel került sor.

A bográcsokban halpaprikás rotyogott, a sütőtárcsán pedig hal készült a spliti halpiac közelében, a Marmontova sétálóutcán felállított sátor alatt, az illatok pedig rengeteg belföldi és külföldi turista érdeklődését keltették föl, így több mint száz adag halpaprikás fogyott el rövid idő alatt.

– Nagyon nagy érdeklődés övezte ezt a programunkat, így mindenképp szeretnénk hagyományt teremteni belőle – mondta Tripolszki Anikó, a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének elnöke.

A zágrábi Kisebbségi Tanács és Split városa által támogatott programot megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Mladenović Anna spliti kihelyezett magyar konzul, Pero Jurišin Split város képviseletében, Ivo Staničić tiszteletbeli magyar konzul és más városi és megyei kisebbségi képviselők is.