A Drávaszögben forgatott a Gasztroangyal

A magyar konyha kiváló, alapanyagainak száma végtelen, ezt bizonyítja a Gasztroangyal, Magyarország legnépszerűbb gasztronómiai televíziós műsora is, melyben hétről hétre egy-egy régió jellegzetes ételeit mutatják be. Borbás Marcsi műsorvezető és stábja nemrég a Drávaszögben forgatott, Laskón többek között vadast, Várdarócon rántott békacombot, Kopácson pedig mi mást, mint halászlevet és mundéros csukát készített a helyiek segítségével.

A Gasztroangyal elnevezésű produkciót 2011 őszén indította útjára a Magyar Televízió. Egy merőben új és rendkívül sokoldalú műsor született, ugyanis a magyar konyha évszázados hagyományain alapuló gasztrokultúránkat mutatja be, a hozzá kapcsolódó alapanyagokkal és a magyar kézműves termékekkel egyetemben.

– A gasztronómia nemcsak arra való, hogy együnk, hanem ez egy kulturális és érzelmi kapocs az őseinkkel, a múltunkkal. Ha az ember bárhová is utazik a világon, először az építészettel találkozik, a második pedig a gasztronómia, amin keresztül megismerheti az ott élő népet – állítja Borbás Marcsi, a sorozat műsorvezetője.

Folyamatosan járja Magyarországot és a határon túli régiókat is. A Drávaszögbe Vasas Csaba magyarországi rendezvényszervező közreműködésével érkezett.

Laskó

– Több évtizede járok a Baranya-háromszögbe, és igyekszem népszerűsíteni ezt a vidéket újságírói és rendezvényszervezői tevékenységemmel Magyarországon, ahol jó kapcsolataim vannak a médiával. A Gasztroangyal egy olyan műsor, amely sok ember érdeklődését képes felkelteni az adott tájegység iránt – tudtuk meg Vasas Csabától.

A sorozat kimagasló nézettséggel fut már hosszú ideje. A kultúránkat és értékeinket bemutató, ismeretterjesztő produkció a nézők kedvence. Mára már közel 300 adás támasztja alá, hogy a Borbás Marcsi szerkesztésében és vezetésével készülő műsor a magyar gasztronómia kincseinek közvetítőjévé és őrzőjévé vált.

Volt mit bemutatniuk szakácsainknak

A Gasztroangyal nem először foglalkozott horvátországi magyar ételekkel. Két évvel ezelőtt már forgatott a zágrábi és a tengermelléki magyarok körében. Múlt hétvégi drávaszögi látogatásának három fő állomása volt.

Kopácson Munk Erik halfőzőbajnok és Kettős Áron szakács főztek, sütöttek a kamerák előtt, természetesen halételeket, pontosabban halpaprikást és mundéros csukát.

– Nagyon örülök, hogy a Gasztroangyal hozzánk is eljött, hogy általa bemutathassuk a nagyközönségnek hagyományos ételeinket – mondta Kettős Áron, hozzátéve, ő is rendszeres nézője a Gasztroangyalnak, ritkán fordul elő, hogy kihagyja valamelyik adását.

Várdaróc

Mivel Várdaróc jelképe a kakas, ezért itt a kakastaréjpörkölt volt a fő fogás, ezen kívül békacombot is készítettek a helyi Darócz étterem szakácsaival közösen. Borbás Marcsi Laskón Kelemen József, Munk Erik, Déra Julianna és Farkas Katarina társaságában főzőcskézett, itt Dráva menti vegyes gulyás és hájas sütemény készült.

A Gasztroangyal stábja drávaszögi terepmunkája során nem hagyta ki a sétahajózást a Kopácsi-réten, és bejárta az eszéki piacot, ahol a főzéshez szükséges minőségi hozzávalókat vásárolták meg. Jutott egy kis idejük borkóstolásra is a karancsi Szabó pincészetben. Munk Erik mindenhova elkísérte a forgatócsoportot.

– Mindannyiunk számára hatalmas élmény volt a forgatás, nagyszerű embereket ismertünk meg a Gasztroangyal csapatában, és úgy gondolom, ha a gasztronómiánk felkeltette a műsor érdeklődését, az jelent valamit – nyilatkozta lapunknak Munk Erik.

„A gyakorlat teszi a mestert. A gasztronómia pedig remek gyakorlat.” – írja egyik receptkönyvében Borbás Marcsi. Az évek során számtalan étel került már közel a szívéhez, ezek elkészítése pedig nemcsak a forgatások alatt teszi boldoggá, hanem szerves részét képezik a mindennapjainak is.

Kopács

– Azt szoktam mondani, hogy a tévé képernyőjén tizenöt percig lehet hazudni, utána az embernek kijön a valódi énje, és ennyi idő alatt már régen látszana, ha én nem szeretnék vagy nem tudnék főzni – hangsúlyozta Borbás Marcsi.

Mint ahogy a műsor vezetőjénél elengedhetetlen követelmény a főzés szeretete, ugyanúgy a Gasztroangyal drávaszögi szereplői sem tudták volna ennek hiányában olyan remekül elkészíteni a halászlét, a galuskával tálalt kakastaréjpörköltet, vagy éppen a malackörömmel és csirkezúzával „megbolondított” vadpörköltet.

A műsort egy hónap múlva sugározza majd a magyar közszolgálati televízió.