Drágulni fog a tej és a hús is

315

A világ mezőgazdasági termelésének visszaesése következtében ebben az évben várhatóan növekedni fognak az élelmiszerárak, ami egyes országokban zavargásokat is kiválthat. Sajnos a drágulást mi, horvátországi fogyasztók sem ússzuk meg.

Szakemberek szerint a hús hazánkban jelenleg 20 százalékkal, míg a tej 10 százalékkal olcsóbb, mint az Unió országaiban, azonban az egyre magasabb takarmányárak miatt, amelyek 60-70 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban, idén számítanunk kell arra, hogy emelkedik a hús és a húskészítmények ára. A hazai piacon egyébként korábban, a mostani helyzettől eltérően, a hús ára mindig 20-30 százalékkal magasab volt, mint a behozatali húsé.

Európában már drágult a tej, és hazánkban is többe kerül majd, mivel egyre kevesebben foglalkoznak tejtermeléssel.

A drágulás nehezíti az amúgy is rossz passzban levő állattartást. Húsmarha esetében például másfél év kell ahhoz, hogy az 1 mázsás borjú 5,5 mázsásra gyarapodjon, általában ugyanis ezen a súlyon szokták az állatot leadni. Egy jószágnak 1 kilogramm súlygyarapodáshoz naponta 5 kiló abrak és 10 kiló széna kell. A drága takarmányárak mellett így az előállítási költségek is jóval megemelkedtek. Emiatt a haszonállatok száma is egyre kevesebb.

Kevesebb disznóvágás

Az Agroklub honlapján az olvasható, hogy eddig 100 ezer sertéssel kevesebbet vágtak le a disznótorok során. Azt remélik, hogy némi javulást hoz az intervenciós fölvásárlás. Habár ez az élelmiszer-előállítóknak kedvez, ennek ellenére általában még mindig nálunk a legdrágábbak az élelmiszerek a régióban. Csak az alacsony vásárlóerő miatt nem emelték eddig a tej árát, és nem lehet tudni, meddig maradnak a mostani árak.

Alacsonyabb állami támogatás

Újévtől a felére csökkentették a tejtermelőknek szánt állami támogatásokat is, így az előző évi 350 millió kúna helyett idén 150 milliót kapnak majd. Így a kölcsönöktől rogyadozó gazdáknak a befektetései szinte egyik napról a másikra jóval nagyobbak lettek, mint a jövedelmük.  Szerintük az új törvény az utolsó szög a koporsójukban.

A múlt évben egyébként a tejtermelők 23 ezres létszáma 17 ezerre csökkent, ami 50 millió liter tejjel jelent kevesebbet. A sertéstenyésztők állami támogatása 100 millióról 30 millióra csökkent.  Ami tulajdonképpen sem a termelőknek, sem pedig a fogyasztóknak nem felel meg.