DÖNTÖTT A HORVÁT KORMÁNY: újabb fontos tisztségekre nevezték ki parlamenti képviselőnket

121

A horvát kabinet csütörtökön, az Andrej Plenković kormányfő vezette ülés nem nyilvános részében döntött az országos hatókörű Kisebbségi Tanács (Savjet za nacionalne manjine) új összetételéről, az ülés számunkra fontos elemeként ismételten Jankovics Róbertet nevezték ki a kulturális hagyományőrzéssel megbízott legfőbb testületbe. A Kisebbségi Tanács elnöke Varga Tibor marad.

A kormányprogram szerves részét képező 2024-2028-as Nemzeti kisebbségi operatív program kidolgozásáért felelős testületbe is a HMDK képviselőjét, a nemzeti kisebbségi frakció alelnökét, Jankovics Róbertet nevezték ki. A kabinet ezen döntése ugyancsak fontos egész közösségünk számára. 

A testületet Davor Božinović miniszterelnök-helyettes fogja vezetni, e fontos grémium tagja lesz még Marko Primorac pénzügy- és Damir Habijan közigazgatási miniszter a kormány részéről, valamint Alen Tahiri, az emberi jogi és kisebbségi kormányhivatal államtitkára és Sonja Žerjav, Andrej Plenković miniszterelnök személyes tanácsosa is.

Július végéig megszülethet a kormányhatározat a 2024-2028-as nemzeti kisebbségi operatív program elfogadásáról.

Jankovics: A kormányzat általi kinevezések a közösségünk iránti bizalom újabb fontos jelei

„A kinevezések az előzetes egyeztetések eredményeiként születtek meg, és ezekkel természetesen elégedett vagyok. Az előző években rendkívüli eredményeket értünk el, jelen kinevezések újabbak elérését is lehetővé teszik az előttünk álló időszakban. Maga a tény, hogy a testület vezetője a kormányfő helyettese, valamint hogy maga a pénzügyminiszter is tagja, jól mutatja a Tanács kiemelkedő fontosságát. Úgy érzem, hogy kamatoztatni tudjuk azt a nagy bizalmat, amelyet a választóinktól kaptunk a szavazás napján” – mondta lapunknak Jankovics Róbert.