DÖNTÖTT A HMDK ELNÖKSÉGE: ismét Jankovics Róbertet és helyettesét, Matijević Olivért indítja az április 17-ei parlamenti választásokon

157

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) hétfőn, március 18-án tartott soros elnökségi ülésén többek között a HMDK képviselőjelöltjeiről is döntöttek: az április 17-ei horvátországi parlamenti választásokon Jankovics Róbert elnök indul ismét a mandátumért, helyettese Matijević Olivér ügyvezető elnök lesz, aki/akik az elmúlt években is bizonyították, hogy a horvátországi magyarság érdekeit szem előtt tartva erejükön felül is dolgoztak, és készek a munkát tovább folytatni.

A múlt héten a horvát államfő április 17-ére tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A horvátországi magyarság számára stratégiai fontosságú, hogy a zágrábi törvényhozásban a jövőben is megfelelő képviselettel rendelkezzen, ezért a HMDK vezetősége a parlament feloszlatása után összeült, hogy megvitassa, ki legyen a szervezet képviselőjelöltje. Az országos elnökség ülésén parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert beszámolt a szervezetet érintő aktualitásokról, valamint a most véget ért négyéves mandátuma mérföldköveiről, eredményeiről.

A számtalan megvalósított projekt, fejlesztés mellett a legnagyobb eredménynek nevezte, hogy több mint két évtizednyi megosztottság után teljes politikai egység alakult ki a magyarság soraiban.

A beszámolók meghallgatása után a következő napirendi pont értelmében az elnökség arról döntött, hogy a parlamenti választáson ki induljon a HMDK színeiben a „magyar” mandátumért. A leendő képviselő személyéről a testület egyhangú határozatot hozott, a jelölt Jankovics Róbert. A vonatkozó törvény értelmében a kisebbségi parlamenti képviselőknek egy helyettest is meg kell nevezniük arra az esetre, ha a mandátumot szerzett személy valami miatt nem tudna eleget tenni megbízatásának. Az áprilisi választásokon Jankovics Róbert helyettese Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke lesz.

– Megtiszteltetés számomra, hogy a HMDK országos elnöksége ismételten bizalmat szavazott nekem, ami egy újabb elismerése annak, hogy jó munkát végeztünk, és ezzel hozzájárultunk közösségünk állapotának a további javulásához, de úgy gondolom, hogy van még tennivaló: a szülőföldön való megmaradásunkért és gyarapodásunkért további erőfeszítésekre is szükség van. Már csak ezért is fontos, hogy az előttünk álló választáson minél többen menjünk el szavazni, és a voksunkat a HMDK jelöltjeire adjuk le, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát – mondta Jankovics Róbert, az érdekvédelmi szervezet képviselőjelöltje.