Döntöttek a kisebbségi szervezetek idei költségvetési támogatásáról

256
07-savjet

Változások Zágrábban: a HMDK-nak több, a MESZ-nek kevesebb anyagi támogatás jutott az idén, mint 2010-ben. A HMDK így sem lehet elégedett.


Zágrábban március 17-én, csütörtökön hozta meg az idei évre szóló költségvetési támogatások elosztásáról szóló döntését az Aleksandar Tolnauer vezette zágrábi Kisebbségi Tanács. Ami bennünket, magyarokat illet, a MESZ-nek 2 438 000 kúnát, a HMDK-nak pedig 2 130 000 kúnát irányoztak elő a 2011-es évre.

Összességében a tavalyi évhez viszonyítva a HMDK tagszervezetei 150 000 Kn-val több, míg a MESZ és tagszervezeti 144 000 Kn-val kevesebb támogatáson osztozhatnak az idén.

Hat új támogatott van, közülük négy HMDK-s szervezet: a várdaróci Várdaróc MKE, a HMDK kopácsi alapszervezete, az ójankováci Ójankovác MKE, valamint a Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége (Eszék). A két új MESZ-es szervezet pedig az Ernestinovói Járás Magyar Közössége, valamint a vörösmarti székhelyű Horvátországi Magyar Újságírók Közössége. Egy magyar szervezet viszont lekerült a támogatottak listájáról, a Pakraci Magyarok Egyesülete (MESZ).

 

Változások a szervezetek támogatásában

Az, hogy Sója Dénes mandátuma alatt a két szervezet között mesterségesen megteremtett, a realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő különbség – a MESZ fölénye – az idén a felére csökkent, jelképes üzenet magyarságunk számára.

A változásoknak köszönhetően a tavalyi 10 ezer kúna helyett a HMDK-s haraszti Ady Endre MKE idén 35 000 kúnás támogatásban részesült. A dályhegyi Petőfi Sándor MKE támogatása a tavalyi 35 ezer helyett idén 50 ezer kúnára nőtt. A HMDK pélmonostori szervezete a tavalyi 20 ezer helyett idén 48 ezer kúnát kap. A HMDK kiskőszegi szervezetének anyagi támogatása a tavalyi 22 ezerről 38 ezerre emelkedett. A HMDK bellyei szervezete pedig a tavalyi 17 ezer helyett idén már 34 ezer kúnából gazdálkodhat stb.

 

Tolnauer: „Nem támogatunk disznótorokat!”

Tolnauer egy sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy idén jóval szigorúbban fogják elbírálni az anyagi támogatások felhasználásáról beérkező beszámolókat, amiből az is következik, hogy a Kisebbségi Tanács semmiképpen sem fog anyagilag támogatni szépségversenyeket és disznótorokat, ami elmondása szerint lehet, hogy egy adott szervezet aktivitásai közé tartozik, de semmiképpen sem sorolható az  identitástudat őrzésének a kategóriájába.

– A HMDK az elmúlt években is tiszteletben tartotta a Kisebbségi Tanács döntéseit, és ez most is így lesz. Itt most azokra az évekre gondolok, amikor a magyar országos szervezetek közötti zágrábi költségvetési elosztást általában a magyar kultúrához és hagyományaink ápolásához aligha kapcsolódó külső tényezők határozták meg. A száraz adatok azt mutatják, hogy csupán a zágrábi Kisebbségi Tanácstól az elmúlt három évben a MESZ 1 526 847 Kn-val többet kapott, mint a HMDK, valamint hogy Ádám Jenő mandátumának utolsó évében, valamint Sója első évében a MESZ anyagi támogatása 1 millió kúnával nőtt!  Sója Dénes benyújtott elszámolásából kiderül, hogy a fentieken kívül ő még mintegy félmillió kúnával támogatta a MESZ-t!  Ami pedig az elmúlt nyolc év alatt a Magyarországról érkező anyagi támogatásoknak a MESZ-HMDK közötti megoszlását illeti, jobb, ha nem is beszélünk.  A HMDK minden évben elmondta, és most is elmondja, hogy a két magyar ernyőszervezethez tartozó egyesületek közötti pénzelosztás egyáltalán nem tükrözi a valós helyzetet, nincs tekintettel a minőségi különbségekre, ezért ezen változtatni kell. Nem tartjuk igazságosnak kiadói tevékenységünk finanszírozását sem, amelynek a támogatása az elmúlt 12 év alatt semmit sem változott, sőt 2009 óta folyamatosan csökken. Annak ellenére is, hogy az évek folyamán tevékenységében bővült, minőségében pedig javult. A támogatás mértéke nem veszi figyelembe, hogy a költségek nőnek, a kiadások egyre nagyobbak, valamint az újításokat sem hajlandó finanszírozni (színes oldalak, gyakoribb megjelenés).  Az idei költségvetést csupán egy apró lépésnek tekintjük a jövőbeli, vélhetőleg még sokkal kedvezőbb és igazságosabb irányban. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Sója Dénes, a horvátországi magyarok egyetlen képviselője a döntéshozó testületben az ülés folyamán nyilvánosan ellenezte, mondhatni foggal-körömmel küzdött ellene – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

 

Sója javaslatára a Csárdástól mégis elvettek 20 ezer kúnát!

Habár a 2007-es parlamenti választásokat csupán 65 szavazattal nyerte meg Sója, az elmúlt három évben a MESZ mégis másfél millió kúnával többet kapott a Kisebbségi Tanács költségvetéséből, mint a HMDK!

–  Sója mindig azt nyilatkozza, hogy ő az összmagyarságot képviseli, miközben amint alkalma nyílik, megpróbálja a MESZ-t előnyös helyzetbe hozni, a horvátországi magyarság egészének érdekeit szem elől veszítve. Arról nem is beszélve, hogy ez már a negyedik zágrábi költségvetés, amelynek elfogadásában Sója is részt vesz, és egyszer sem tartotta szükségesnek, hogy előtte a HMDK-val is konzultáljon. Amit ez alkalommal külön sajnálunk, hogy Sójának sikerült az utolsó pillanatban kierőszakolnia, hogy a csúzai Csárdás székhelyének tatarozására szánt összeget a tervezett 30 ezerről 10 ezerre csökkentsék! Ezt a mi nagyszerű táncosaink nem érdemelték meg már csak azért sem, mert mindenhol fellépnek, ahova meghívják őket. A tavalyi évben a Hercegszőlősi járás elöljárója, egyben parlamenti képviselő, a MESZ alelnöke egyetlen kúnával sem támogatta a Csárdás működését – mondta végezetül Jankovics.