Dobro napreduje izgradnja mađarskih vrtića

Od slijedeće jeseni u mađarski vrtić novih 120 mjesta

215

U tijeku su izgradnje objekata u Belom Manastiru, Korođu i Laslovu, zahvaljujući potpori Vlade Mađarske u ovim naseljima izgradit će se mađarski vrtići i ustanove.

Árpád János Potápi, državni tajnik za nacioalnu politiku Mađarske, prilikom postavljanja kamena temeljca ustanove u Belom Manastiru, rekao je kako će se tri vrtića ostvariti zahvaljujući vladinoj božićnoj odluci u 2020. godini o potpori u iznosu od 1 milijarde i 300 milijuna forinti.

Izgradnja teče po planu i prema tome bi od jeseni 2023. godine bio omogućen vrtićki program na mađarskom jeziku, za još 120 djece vrtičke dobi.

U Belom Manastiru je u tijeku izgradnja kulturnog centra

U Belom Manastiru će se kulturni centar sastojati od mađarskog vrtića, mađarske knjižnice i dvorane za priredbe.

– U prizemlju će biti cjelina vrtića, sadržavati će dva vrtića i jaslice. Dvorana za priredbe kapaciteta 150 osoba će biti u prizemlju, a na katu će knjižnica dobiti novi dom. Važno je napomenuti, da će unutar knjižnice u funkciji biti i jedna digitalna biblioteka. Glavni ulaz zgrade gledati će na Ulicu Ferenca Liszta, te će ovdje biti izgrađen jedan park sa dva dječja igrališta. Na javnoj površini okolo zgrade, biti će osigurano 68 parkirnih mjesta. Noseća konstrukcija zgrade priprema se od armiranog betona, osim toga cijela zgrada će biti opremljena najmodernijom tehnologijom grijanja i hlađenja – izjavio je za naš list Peter Molnar, koordinator projekta Europe AP, dodajući kako radovi teku izvrsnim tempom, za manje od tri mjeseca dobro je vidljiv napredak.

I Korođ i Laslovo će biti bogatiji za nove vrtiće

U Korođu je prije Domovinskog rata postojao vrtić, ali nakon mirne reintegracije do sada, za to nije bilo mogućnosti, tako je roditeljima najbliži mađarski vrtić bio u Prosvjetno kulturnom centru Mađara u Osijeku.

-Za našu zajednicu ovaj vrtić će biti od velike pomoći, naime, kao roditelj sam imao prilike tri puta iskusiti što znači kada dijete mora putovati u vrtić: rano ustajanje, umorni stižu kući, to je opterećujuće za malu djecu. Sada će taj problem biti riješen, naime od iduće jeseni naša djeca mogu sudjelovati u predškolskom odgoju na materinjem jeziku u rodnom selu. Dugujemo zahvalu našemu saborskom zastupniku na intervenciji i vladi Mađarske na potpori – naglasio je Zoltan Čerepeš, član predsjedništva DZMH iz Korođ i zamjenik načelnika Općine Tordinci za mađarsku nacionalnu manjinu.

U Laslovu se roditelji bore sa sličnim problemom, naime i ovdje je putovanje djece bilo jedino rješenje ako su željela pohađati mađarski vrtić.

-Jako smo sretni zbog izgradnje vrtića, koji je neposredno uz školu, te tako završavajući vrtić, djeca mogu nastaviti svoje školovanje na istom mjestu, a i roditeljima će to biti olakšanje. Za našu raspršenu zajednicu, svaka institucija koja pruža obrazovanje i odgoj na materinjem jeziku od velike je važnosti – izjavio je Deže Kelemen, predsjednik DZMH ogranka Laslovo i zamjenik načelnika Općine Ernestinovo za mađarsku nacionalnu manjinu.

Dakle, prema planovima, Mađari u Hrvatskoj iduće će jeseni održavati svečana otvorenja u Korođu, Laslovu i Belom Manastiru, gdje će ukupno još 120 djece dobiti mogućnost kvalitetnijeg vrtićkog odgoja i obrazovanja na mađarskom jeziku.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.