Djevojke su polivene u Suzi i u Dalj Planini

38

U oba naselja njeguje se stari običaj Uskrsnog ponedjeljka: mladići polijevaju djevojke kantom vode kako ne bi „uvenule“.

U mnogim mjestima širom Karpatskog bazena prakticira se običaj Uskrsnog ponedjeljka, prema kojemu djevojke, žene treba politi kolonjskom vodom, soda-vodom ili pak kantom vode. U davna vremena je ovaj narodni običaj bio i simbolom zrelosti za bračni život. Djevojka koju bi se polilo, prihvatila bi poziv mladića i predala bi mu simbol novog života, jednu pisanicu.

Suza: slijedeća generacija mladih ljudi nastavlja običaj

U Suzi su mladići djevojke uvijek polijevali kolonjskom vodom, mladići plesne skupine Csárdás i drugi mjesni mladići, zadnjih su dvadesetak godina polijevanje podigli na „višu razinu“. Uhvatili su se kanti i mjesne djevojke polili bunarskom vodom. Ovaj program tijekom godina razvio se na način da mladići na Uskrsni ponedjeljak u grupama, odjeveni u narodne nošnje, na konjskoj zaprezi, uz pratnju glazbe, obiđu redom sve kuće u kojima žive djevojke. Nisu zalili samo mjesne djevojke, već su otišli i do Zmajevca i Kotline, čak su se ponekada zatekli i u Dražu na programu polijevanja.

Oni mladići koji su sudjelovali na prvom polijevanju, „ostarjeli“ su, većina sada već ima svoju vlastitu obitelj. Janoš Fica, glavni organizator, koji je i ove godine upregao svoje konje u kola, u izjavi za naš list rekao je, kako je radostan jer vidi da i mlađe generacije rado sudjeluju u polijevanju.

Da bi očuvali običaj polijevanja, nije dovoljno imati samo mladiće koji polijevaju, potrebne su i djevojke koje će stati pred njih, naime, bunarska voda je ledena, osobito ako vam ju u rano jutro zaliju za vrat. Srećom i djevojke su složne za zabavu, nekoliko članica plesne skupine mladiće dočekuju u narodnoj nošnji. Polijevanje se i ovaj puta odvijalo uz glazbenu pratnju, Goran Kurel svirao je harmoniku, a pratnja mu je bila njegov sin Filip na udaraljkama. Polijevanje tradicionalno završava u sjedištu Udruge mladih Ács Gedeon, mladi su kotlićem počastili poljevače.

Dalj Planina: poljevači su iznenadili djevojke nakon mise

U Dalj Planini je mađarsko Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor održalo lijepi Uskrsni program u Domu kulture, a na Uskrsni ponedjeljak mladi su oživjeli običaj polijevanja.

-Kod nas je običaj da djevojke zajedno idu na misu na Uskrsni ponedjeljak. Nakon mise, okupile smo se kod Doma kulture, gdje su nas mladići ispolijevali kantama vode, ali na kraju im nismo „ostale dužne“, tako da smo svi bili mokri – za naš list izjavila je Annamaria Tot, voditeljica dječje plesne skupine kulturno-umjetničkog društva iz Dalj Planine. Polijevanje u Dalj Planini završeno je zajedničkim druženjem, nogometom, kartanjem i roštiljanjem, srećom i vrijeme je poslužilo programu.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.