Dízel vagy benzin?

0
151

Egyre több olyan hír jelenik meg a médiában, miszerint a dízel üzemű autók ideje lejárt, helyüket a benzines, illetve az elektromos autók vehetik idővel át. Minden üzemanyagnak megvan a maga előnye és a hátránya is, utánajártunk, hogy olvasóink melyik üzemanyagot részesítik előnyben.

Németország több nagyvárosában is betiltották a régebbi dízelesek számára a behajtást, de Európa több nagyvárosa is fontolóra vette ezen autók kitiltását. Erre azért van szükség, mert a gázolajüzemű autók több kormot és széndioxidot termelnek, ami nagymértékben hozzájárul a városok levegőjének szennyezéséhez.

Horvátországban mindemellett továbbra is töretlen a dízelek népszerűsége. Ennek legfőbb oka a kedvező fogyasztásban és a viszonylag nagy futásteljesítményben keresendő.

A dízel gazdaságosabb

Kis Roland sokáig benzines autót vezetett, ám mivel sokat van úton, nemrég dízelesre váltott. Döntését elsősorban a fogyasztásra és a megbízhatóságra alapozta.

Kis Roland

– Napjainkban a gázolaj ára ugyan már magasabb, mint a benziné, de egy átlagos dízeles autó fogyasztása így is jóval kisebb, mint egy azonos típúsú benzinesé. Mivel az autóm napi szinten használom, ez jelentős megtakarítást jelent – mondta Roland, hozzátéve, nem hiszi, hogy veszély fenyegeti vidékünkön a dízeleket, mivel véleménye szerint e téren (is) még távol vagyunk Nyugat-Európától.

Az „igazi” autók benzinesek

Midlinszki István egyik nagy szenvedélye az autózás, rendszeresen részt vesz különböző autókiállításokon és figyelemmel kiséri az autóipart érintő fejlesztéseket. Szerinte az autózás igazi élményét csakis egy benzines kocsi kormánya mögött lehet átélni.

Midlinszki István

– Mindig is jobban kedveltem a benzines autókat, mert sokkal nagyobb erőt tudnak kifejteni rövidebb idő alatt, és sokkal olcsóbb a fenntartásuk. Egy benzines autóban kevesebb az olyan alkatrész, ami elromolhat, és nem utolsósorban a környezetet sem szennyezik annyira. A dízelautók egyetlen jó tulajdonsága az, hogy kevesebbet fogyasztanak, mint benzines társaik – mondta István, hozzátéve, hogy szakmai körökben úgy tartják, a dízel üzemanyag csak traktorba vagy kamionba való.