Díszülések a járások napja alkalmából

47

A Lacházi és a Tordincei járásban is múlt héten ünnepelték a közigazgatási egységek napját, amelynek keretében díszülésekre és egyéb programokra is sor került.

A lacházi járási napi ünnepségnek, díszülésnek Dopsin település adott otthont. Megemlékeztek a honvédő háborúban elesett katonákról és civilekről, valamint szentmisére is sor került. Marjan Tomas járási elöljáró beszédében felsorolta az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseket: számos utat és járdát felújítottak, minden településen megújult a közösségi ház, új közvilágítást és játszótereket építettek. A járás egyéb projektek és „intézkedések” mellett minden gyermek számára ingyenes óvodai nevelést biztosított, és most egy új óvodaépület építésébe kezd bele. Megemlítette azt is, hogy előkészületben van a vízelvezető rendszer teljes felújítása is, amely a lakosok életminőségének a javulásához is hozzá fog járulni. Az ünnepség vendége volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is.

Szombaton a járási napok keretében Harasztiban tartották meg a már hagyományos bográcsgulyásfőző-versenyt is, amelyen 30 csapat vett részt. A program a Haraszti Ifjúsági Egyesület és a helyi önkéntes tűzoltóegylet társszervezésében valósult meg.

A Tordincei járásban is díszülést tartottak

Programsorozattal ünnepelték idén is a Tordincei járás napját. Vasárnap megkoszorúzták a honvédő háborúban elesettek emlékére állított emlékművet, szentmisét tartottak, majd a rendezvényt a járási tanács díszülése követte. A Davor Adžić elöljáró és Cserepes Zoltán elöljáró-helyettes vezette járásban az elmúlt év eredményeiről szóltak, valamint ismertették a terveket. A tavalyi ülésen ünnepélyes keretek között kivételes támogatásáért díszpolgárrá avatták Jankovics Róbert parlamenti képviselőt, a HMDK elnökét, aki idén is részt vett az eseményen. Az elöljáró beszédében most is köszönetet mondott a magyarság képviselőjének a kivételesen jó együttműködésért és támogatásáért.

A díszülésen a Kórógy Hagyományőrző Egyesület tánccsoportjai is felléptek, valamint kitüntetést vehetett át a Kórógyi Általános Iskola nevében Sesvećan Emma igazgatónő is, amit az intézménynek a magyar oktatásért végzett munkájáért ítéltek oda.

A rendezvényen részt vett dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul is.