Díszülés a zágrábi Ady Endre Kultúrkör megalakulásának a 90. évfordulója alkalmából

Júniusban a 90. évfordulóhoz méltó színvonalas programsorozattal ünnepelte jubileumát magyarságunk egyik legnagyobb múltú egyesülete, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör, a múlt héten pedig ennek megkoronázásaként neves közéleti személyiségek jelenlétében díszülést tartottak.

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkört 1932-ben alapították Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló vajdasági és horvátországi magyar egyetemisták. Az egyesület a 60-as és a 70-es években élte fénykorát, amikor évente ötven egyetemi hallgató is érkezett a horvát fővárosba a Vajdaságból és Szlavónia-Baranyából. Ezeknek az egyetemistáknak második otthona volt az egyesület, amelynek legfőbb feladata a magyar kultúra és a hagyományok ápolása volt.

Az Ady Kör jelenleg is sokrétű tevékenységet folytat: színjátszó kört, zenei szakcsoportot, vegyes kart és asztalitenisz szekciót működtet, valamint citera- és néptáncoktatás is folyik a keretei között.

Az alapításának és működésének 90. évfordulója alkalmából június 3. és 5. között jubileumi programsorozatot rendeztek, a múlt héten pedig megtartották a díszülést, amelyre a tagság mellett olyan neves közéleti személyiségeket, politikusokat hívtak meg Horvátországból és Magyarországról egyaránt, akik támogatásukkal hozzájárultak a Kör 90 éves, megszakítás nélküli sikeres működéséhez.

Az egybegyűlteket a Kör elnöke, Molnár László üdvözölte. Az ünnepi beszédek és köszöntések után az Ady Kör 90 éves történetéről készült kisfilm bemutatására került sor, amit a kórus és a citerások programja követett.

A díszülésen többek között részt vett Varju Krisztina, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Špiro Janović, a horvát honvédők minisztériumának államtitkára a horvát kormány küldöttjeként, dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, dr. sc. Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete, Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a kisebbségi vegyes bizottságok magyar társelnöke, Milan Bošnjak, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság horvát társelnökhelyettese, Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi oktatásért felelős igazgatóságának a vezetője, Varga Tibor, a horvát kormány által működtetett országos Kisebbségi Tanács elnökhelyettese és Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (Pécs) elnöke.