Dežanovaci ifjúsági tánccsoportunk is Pomerben táborozott

0
61

Ezen a héten a Dežanovaci Magyarok Közösségének ifjúsági tánccsoportja volt a „soros” a HMDK pomeri (Isztria) táborozási központjában.

A Daruvár vonzáskörzetéhez tartozó Dežanovaci járásban 12 település található. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, az egyesület keretei között működik a Csárdás tánccsoport és a Pacsirta énekkar.

Egyik hagyományos rendezvényük a magyar kultúrnap, amelyre elsősorban a környéken működő egyesületeket hívják meg. Tízéves fennállásuk alatt számos horvátországi magyar egyesülettel alakítottak ki kapcsolatot, de más nemzeti kisebbségekkel is együttműködnek.

Az egyesület tánccsoportja is élt az ingyenes tengerparti táborozási lehetőséggel, ezen a héten néhány napot a HMDK pomeri táborozási központjában töltöttek.

Az elmúlt hetekben többször is írtunk lapunkban a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központról, amely az Isztriai-félsziget déli részén található, Pomerben, Pula városától néhány kilométerre. A HMDK azzal a céllal nyitotta meg, hogy táborozási lehetőséget biztosítson tánccsoportos fiataljaink számára, akik egész évben szorgalmasan gyakorolnak és gazdagítják rendezvényeinket fellépéseikkel.

A szentlászlói, alfalusi, csúzai és dályhegyi ifjúsági tánccsoportjaink után most a dežanovaci táncosok vették birtokba a pompás létesítményt. Aktív gyakorlással telt az idő, tudtuk meg Jarža Elikától, az egyesület vezetőjétől, mindennap tartottak táncpróbákat.

– Az ifjúsági és gyermekcsoportunk tagjainak eddig nem volt lehetőségük tánctáborban részt venni, így már nagyon várták az utazást Pomerbe, hatalmas motiváció volt számukra, hogy a megszokott próbahelyszín helyett a tengerparti miliő vette őket körül – nyilatkozta lapunknak Jarža Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke, hozzátéve, hálásak a HMDK-nak a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ létrehozásáért.