Devedeset godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podolje

4

Podolje je malo selo na sjevernom dijelu Baranje, danas s manje od stotinu stanovnika. Dobrovoljno vatrogastvo ima veliku važnost u životu sela, gotovo svi su članovi ovog društva s dugom tradicijom, koja ove godine slavi 90. godišnjicu osnutka.

Okupljene je pozdravio Ferenc Lenart, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podolje. Događaj je svojom prisutnošću uveličao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, koji je također održao govor, izrazivši svoje priznanje za rad vatrogasaca iz Podolja, te je dao podršku društvu. Uz našeg saborskog zastupnika, događaj je podržalo i lovačko društvo koje čine stanovnici Podolja i Branjine.

U izjavi za naš list, Ferenc Lenart rekao je kako je društvo vatrogasaca uvijek imalo velik značaj i ulogu u selu.

-Društvo je osnovano 1934. godine, a iz arhiva može se doznati i da je 1942. godine bilo 45 vatrogasaca u selu. Sada ima ukupno osamnaest aktivnih vatrogasaca, ali brojeći veterane i one koji podupiru društvo, ima nas značajnije više – izjavio je Ferenc Lenart.

Oprema društva je nedostatna, kod većih požara ne mogu koristiti cisternu koja se vuče traktorom, tada na požarišta izlaze vatrogasci iz Belog Manastira i Kneževih Vinograda, kojima pomažu vatrogasci iz Podolja, dok aktivnu ulogu mogu preuzeti samo pri manjim požarima. Na natjecanjima nisu sudjelovali od početka pandemije koronavirusa, ali prije su se mladi članovi društva natjecali u Belom Manastiru i Baranjskom Petrovom Selu, te su se mogli pohvaliti i peharima.

Vatrogasno društvo Podolje, iako je član županijskog vatrogasnog društva, teško dolazi do potpore – rekao je Lenart za naš list -, upravo zato nam je ogromna pomoć moralna i materijalna podrška saborskog zastupnika Mađara.

Na proslavi obljetnice sudjelovala su i brojna gostujuća vatrogasna društva iz Bezdana u Vojvodini, iz Mohača u Mađarskoj, kao i iz Vučevice i s otoka Visa u Dalmaciji.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.