Decembertől ismét vonattal utazhatunk Magyarországra

0
993

December 9-től újraindul a vasúti közlekedés Horvát-Baranya és Magyarország között. Az új menetrend szerint naponta négy vonatpár jár majd a Pécs és Pélmonostor közötti szakaszon.

A Horvátország és Magyarország közötti három vasúti átkelőből évek óta már csak egy, a Gyékényes és Kapronca (Koprivnica) közötti üzemel. Információink szerint ez már nem sokáig lesz így, mivel decembertől, hatévnyi „szünet” után, a magyarbólyi járat újraindul.

A tervek szerint naponta négy pár járat közlekedik majd a szakaszon. Pélmonostorra az első, reggeli vonat 6 óra 25 perckor indul majd Magyarbólyból, a Drávaszög „fővárosába”  nyolc perccel később fut be. A többi „kifelé” tartó szerelvény már Pécsről startolna, méghozzá 9.10-kor, 13.10-kor és 17.10-kor. A vonatok 18 perces magyarbólyi tartózkodást követően gördülnének át a határon, a teljes menetidő a baranyai magyar megyeszékhelytől 1 óra 23 perc.

A háromkocsis szerelvények Pélmonostorról 7.05 perckor, 11.08-kor, 15.08-kor és 19.08-kor indulnak majd vissza. Ebben az irányban (a legelső reggeli kivételével) húszperces magyarbólyi állásidővel számolnak, Pécsre így 1 óra 34 perc alatt érnek be – ezt az iho.hu magyar inernetes hírportál közölte. A portál állításait kérdésünkre a Horvát Vasutak (HŽ) is megerősítette, a magyarországi vállalattól pedig azt a választ kaptuk, hogy egyelőre még egyeztetnek az ügyben.

Jankovics Róbert a vasúti közlekedés újraindításáról több ízben is tárgyalt Oleg Butković tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel

Magyarságunk szempontjából is fontos a vasúti összeköttetés

A Drávaszög és az anyaország között 2012 decemberéig volt rendszeres vasúti összeköttetés, amikor is a HŽ számos nemzetközivel együtt ezen a szakaszon is megszüntette a járatot. Két évvel később a HMDK közbenjárására rövid időre újraindult ugyan a személyforgalom, azonban a 2015 őszén bekövetkezett migrációs válság óta ismét szünetelt. Jankovics Róbert a vasúti közlekedés újraindításáról több ízben is tárgyalt Oleg Butković tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel.

– A Drávaszög és Magyarország közti közvetlen vasúti összeköttetés nemcsak a helyi magyarság, hanem az egész Horvát-Baranya számára fontos. Éppen ezért a HMDK mindig is szorgalmazta, és minden tőle telhetőt meg is tett a vasúti összeköttetés visszaállításának érdekében. Örülünk, hogy ennek fontosságát végre felismerte az illetékes minisztérium is, és decembertől újra utazhatunk vonattal Pélmonostorról Pécsre – mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

Az újrainduló vasúti közlekedés jól jön majd a Magyarországon tanuló diákoknak, de kiváló alternatíva lehet azoknak is, akik el akarják kerülni a hosszú várakozást a horvát-magyar közúti határátkelőkön.