Decemberben is aktívak voltak spliti magyarjaink

213

Az ENSZ Közgyűlése 1950-ben jelölte ki december 10-ét az emberi jogok napjának annak emlékére, hogy 1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

A Split-Dalmát megyei kisebbségi koordináció ebből az alkalomból  minden évben összejövetelt szervez, amelyen természetesen a megyei magyar kisebbség is képviselteti magát.

A rendezvény egy régiségekből összeállított kiállítással kezdődött a Napredak egyesület székhelyén két nappal korábban, majd pénteken, december 10-én este került sor a hatodik kisebbségi találkozóra a spliti Bolero étteremben.

– Közel 400, a különböző kisebbségekhez tartozó személy gyűlt össze idén is. A megye és a város képviselői közül viszont ezúttal sem tisztelte meg rendezvényünket senki. Ivo Josipović köztársasági elnök levélben köszönte meg a meghívást, mert személyesen nem tudott rajta részt venni. A zenét Barbir Olga szolgáltatta egy gitáros kíséretében, mindegyik kisebbség  zenéjéből adtak egy kis ízelítőt. Nagyon jól éreztük magunkat ezúttal is, aminek egyik bizonyítéka, hogy táncra is perdültek a résztvevők – mondta Fontányi Árpád, a megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.

Új helyiség a választott  kisebbségi képviselőknek

Fontányi Árpád elmondta azt is, hogy december 12-én Split városa közösségi helyiségeket bocsátott a városban élő kisebbségi képviselők rendelkezésére.

– Közel félmilló kúnájába került a városnak a központban lévő objektum rendbehozatala és berendezése. Megoldották a fűtést, a telefonvonalat és az internetet is bevezették, valamint számítógépeket és irodabútorokat is kaptunk. A mi irodánk, a macedónoké és a Crna Gora-iaké egymás mellett vannak, mindhárom rendelkezik egy kb. 60-80 m2-es helyiséggel, és van egy közösen használható nagyterem, egy konyha és egy mosdó is. Természetesen nagyon örülünk ennek az új irodának, habár a kisebbségi képviselők már a felújítás előtt elmondták, hogy nem valami jó ötlet különválasztani a képviselőket bázisuktól, egyesületüktől, de a város ennek ellenére folytatta a felújítást és a termek berendezését. Mi elfogadtuk, a szlovén és a bosnyák kisebbség viszont már korábban jelezte, hogy nem tartanak igényt rá, így az ő részükre nem is készült el az irodahelyiség, a Crna Gora-iak viszont az átadás napján mondtak le róla – tette hozzá Fontányi.

Télapó és Bóbita-kismanók Splitben

Az idei spliti Télapó-ünnepséget december második vasárnapján tartották, amikor kinn csúnya, esős idő volt, bent viszont annál melegebb hangulatban volt részük azoknak, akik ezen a napon ellátogattak a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének székházába.

– A programot a Dankó Pista dalárda kezdte, akik elénekelték a Csendes éj című dalt. Majd a Bóbita gyermekcsoport lépett színre, amelynek a tagjai már régóta készülődtek erre az eseményre. Az alkalmi műsorban kis zenemanókká változtak, akik táncokat, énekeket és szavalatokat mutattak be, és a többi kisgyerekkel együtt várták a Télapót az ajándékokkal – mondta el Kollár István, a szervezet elnöke.

A harminc szép és tartalmas ajándékcsomagot ez alkalommal is a kisebbségi önkormányzat biztosította. A  Télapónak a kicsik versekkel és énekkel köszönték meg az ajándékot.