Daruváriak és pakráciak az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén

0
55

Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a Horvátországban élő nemzetiségek, amelyet az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, Lipovljaniban évről évre népes közönség előtt mutathatnak be. Magyarságunkat a pakráci és a daruvári magyarok közössége képviselte a találkozón.

A szervezők úgy vélik, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése szempontjából nagyon fontos szerepe van a közmédiának, ezért ezzel kapcsolatban egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Bevezetőt Aleksandar Tolnauer, a zágrábi országos hatókörű Kisebbségi Tanács elnöke mondott, majd sorra szólaltak föl mások is, akik egyetértettek Tolnauerrel abban, hogy a kisebbségek továbbra sem kapnak elég teret a közmédiában.

A HMDK-s egyesületek rendszeresen részt vesznek a szemlén, ahol idén is a gasztronómiai ízelítőt a pakráci és daruvári magyar közösség tagjai készítették.

A Daruvári Magyarok Közösségének elnöke elmondta, nagy elismerés számukra, hogy évről évre részt vehetnek egy ilyen jelentős eseményen.

A háromnapos rendezvény a kisebbségi kultúra, hagyományok és gasztronómia bemutatása mellett különböző sporteseményeknek, gazdasági találkozóknak, megbeszéléseknek, tudományos tanácskozásoknak is helyet adott.

A rendezvény támogatói Sziszek-Moszlavina megye, a Lipovljani járás és az országos Kisebbségi Tanács voltak.