Daruvári halászléfőző-verseny baranyai „erősítéssel”

0
504

Daruvár városnapi rendezvénysorozatának az egyik eseménye a Daruvári Magyarok Egyesülete által szervezett halászléfőző-verseny volt, amelyen drávaszögiek egy csoportja is részt vett.

A mai Daruvár a Jankovich grófok birtokaként fejlődött ki, ekkor épült fel a barokk kastély a hatalmas parkkal. Gyógyfürdőjét is a Jankovichok kezdték építeni a 18. században, valamint a város magyar nevét is ők adták.

1910-ben 2644 lakosából 559 volt magyar. A trianoni békeszerződésig Pozsega vármegye Daruvári járásának a székhelye volt. Az itteni, nagyon elzártan élő magyarság asszimilációja már az 1930-as évekre kimutathatóvá vált.

A 2011-es népszámlálás szerint 114 fős magyar kisebbség lakja Daruvárt. A kilencvenes évek közepén alakították meg a Daruvári Magyarok Egyesületét, amelyhez a helyi magyarok nagy része csatlakozott, hogy életben tartsák a magyar hagyományokat.

Évente különböző kisebb-nagyobb rendezvényeket tartanak, legutóbb a város napja alkalmából rendeztek halászléfőző-versenyt, amelyen baranyai magyarok egy csoportja is részt vett.

A baranyai csapatot Matijević Olivér, a HMDK titkára szervezte meg. Elmondta, hogy a HMDK igyekszik minden szervezetének a munkáját, tevékenységét segíteni, így a Daruvári Magyarok Egyesületét is támogatják.

– Fontosnak tartjuk baranyai egyesületeink és a szórványközösségek közötti kapcsolattartást is, egy-egy ilyen rendezvény pedig kiváló alkalmat nyújt erre – mondta Matijević Olivér.

A főzés mellett a baranyai csapatnak egy daruvári városnézésre is alkalma nyílt. Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Egyesülete elnök asszonya szakszerű idegenvezetésének köszönhetően ismerkedtek meg a város legfontosabb látnivalóival.