Daruvar: promocija knjige o kolačima i degustacija

60

Zajednica Mađara Daruvar prezentirala je knjigu o kolačima pod naslovom Remek djela mađarskog slastičarstva. Bogato ilustrirana knjiga, na hrvatskom i mađarskom jeziku, predstavljena je u Daruvaru 31. ožujka.

Zajednicu Mađara Daruvar prije dvadeset pet godina osnovali su s ciljem kako bi objedinila i jačala identitet Mađara u gradu. Članovi udruge i danas rade to s entuzijazmom, imaju zbor, organiziraju programe, održavaju aktivne odnose s drugim mađarskim udrugama u Hrvatskoj.

Nova knjiga o kolačima, koju je objavila udruga, namijenjena je jačanju nacionalnog identiteta. Posebnost knjige pod naslovom Remek djela mađarskog slastičarstva je ta, da uz svaki recept dolazi fotografija i kratka priča, čineći izdanje još šarenijim i čitljivijim. Izdavačkom poslu pripalo je i to, što su urednici isprobali svaki recept i kušali krajnji rezultat.

Promocija knjige održana je u galeriji Saveza Čeha u Daruvaru, gdje je Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, pozdravila prisutne, medu kojima su bili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku manjinu i sve žene s kojima su zajedno pripremale kolače po receptima koji se nalaze u knjizi. Među njima bila je i Rebeka Tóth, stipendistica programa Petőfi i koja djeluje u zajednici, bez njenog rada ne bi nastala publikacija. Za promociju knjige pripremljeni su svi kolači iz nje, a prisutni na promociji mogli su ih kušati.

-Nas sedam je pripremilo deserte, zadatak je bio uzbudljiv, jer nije bilo vremena za pokuse, ali svi smo se trudili, što je dalo rezultat, pripremljene su fantastične slastice – rekla je na otvorenju Snježana Sabo.

O kolačima je fotografije pripremio profesionalni fotograf, a završile su u izdanju financiranom od strane Zaklade Bethlen Gábor.

Knjiga sadrži četrnaest recepata, u njoj se može naći Rigojanči, Doboš torta, Esterhazi torta, odnosno takvi tradicionalni mađarski deserti koji su popularni i poznati i u Hrvatskoj, i naravno koji se pripremaju od prirodnih sastojaka: brašna, šećera, jaja, koštuničavog voća i od sastojaka koji su se u davna vremena mogla naći u domaćinstvu.

Na otvaranju je bilo riječi i o tome kako u planovima zajednice ima više sličnih publikacija, kroz koje bi se dodatno prezentirali tradicionalni recepti temeljeni na etnografskoj baštini.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.