Daruvár: kóstolóval egybekötött süteményeskönyv-bemutató

92
Heten készítették el a desszerteket

A magyar cukrászat remekei címmel jelentette meg süteményeskönyvét a Daruvári Magyarok Közössége. A gazdagon illusztrált, horvát és magyar nyelvű kiadványt március 31-én mutatták be Daruváron.

A Daruvári Magyarok Közösségét huszonöt évvel ezelőtt alakították meg azzal a céllal, hogy összefogja, identitásában erősítse a város magyarságát. Tagjai ma is lelkesen végzik ezt a munkát, kórust működtetnek, programokat szerveznek, aktív kapcsolatot ápolnak más horvátországi magyar egyesületekkel.

A nemzeti identitástudatot hivatott erősíteni az új sütemé-nyeskönyv is, amely az egyesület kiadásában jelent meg. A magyar cukrászat remekei című könyv különlegessége, hogy a benne található receptekhez egy-egy kép és rövid történet is tartozik, még színesebbé és olvasmányosabbá téve a kiadványt. A kiadói munkához hozzátartozott, hogy szerkesztői minden egyes receptet kipróbáltak, a végeredményeket megkóstolták.

A könyv bemutatójára a Daruvári Csehek Szövetségének kiállítótermében került sor múlt pénteken, ahol Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke köszöntötte a résztvevőket, köztük Jankovics Róbertet, magyarságunk parlamenti képviselőjét, Vladimir Bileket, a cseh kisebbség országgyűlési képviselőjét, Kiss Dávidot, a Zágrábi Magyar Nagykövetség első titkárát és azokat a nőket, asszonyokat, akikkel együtt készítették el a recepteskönyvben található süteményeket. Köztük volt Tóth Rebeka is, aki Petőfi-ösztöndíjasként tevékenykedik az egyesületnél, és akinek a munkája nélkül nem született volna meg a kiadvány. A könyvben található valamennyi süteményt elkészítették a bemutatóra, amit a résztvevők meg is kóstolhattak.

– Heten készítettük el a desszerteket, izgalmas feladat volt, ugyanis nem volt idő kísérletezni, de mindannyian igyekeztünk, aminek meg is lett az eredménye, fantasztikus sütemények készültek – mondta el a megnyitón Sabo Snježana.

Sabo Snježana és Tóth Rebeka

A süteményekről hivatásos fotós készített képeket, amelyek aztán bekerültek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott kiadványba.

A kötet tizennégy receptet tartalmaz, megtalálható benne a rigójancsi, a dobostorta, az Eszterházy-torta, vagyis olyan hagyományos magyar desszertek, amelyek Horvátországban is népszerűek és ismertek, és amelyek elsősorban természetes hozzávalókból készülnek, lisztből, cukorból, tojásból, csonthéjas gyümölcsből, és amelyeket ismertek a régi háztartásokban is.

A bemutatón az is elhangzott, az egyesület tervei közt több hasonló kiadvány is szerepel, melyek segítségével további hagyományos magyar recepteket mutatnának be.