Darócok találkozója a Felvidéken

348

A felvidéki Nagydaróc adott otthont a Kárpát-medencei Darócok 8. találkozójának, az összejöveteleket 2012 óta tartják meg rendszeresen a Daróc elő- vagy utótaggal rendelkező települések képviselői. Az idei eseményen tíz település képviselője vett részt.

A találkozó szervezésének ötlete egy évtizede egy lelkes tibolddaróci (Magyarország) csapat tagjainak a fejéből pattant ki, akik felkutatták a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését. Hosszú útjuk során számos barátsággá erősödött ismeretség kötődött, s az eredmény egy Kárpát-medencei szintű találkozó lett, valamint a Hej, Darócok, Darócok! című film, amelyet a 41. Magyar Filmszemlén be is mutattak.

Az első találkozót a kezdeményezők szervezték 2009-ben Tibolddarócon, s kétévnyi szünetet követően 2012-ben, az akkor 800 éves fennállását ünneplő drávaszögi Várdarócon tartottak összejövetelt, és azóta minden évben összegyűlnek a Darócok képviselői, hogy erősítsék a Magyarország határain belüli és kívüli testvértelepülések összetartozás-érzését, annál is inkább, mivel  közöttük aprófalvak, kis tanyaközségek is vannak, ahol csak ilyen alkalmakkor pezsdül fel az élet.

Tartalmas háromnapos programmal készültek az idei találkozó szervezői is, akik a múlt hét végén falunapi rendezvényt is tartottak. Mint minden találkozónak, ennek is az volt a lényege, hogy a települések képviselői még jobban megismerjék egymást, egymás kultúráját, hagyományait.

– Nagydaróc küldöttségével 2012-ben, a várdaróci találkozón kötöttünk együttműködési megállapodást. Ennek nyomán a Darócok találkozóján kívül is randevúzunk egymással. Már két alkalommal is ott voltunk a falunapi rendezvényükön – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy ezúttal is elégedetten zárták az eseményt, és a számos program mellett, amelyben az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport is fellépett, a környék újabb szegletével, nevezetességeivel is megismerkedtek.