A Darázsi járást képviselték a múzeumnyitón

0
243

A vajdasági Bezdán településen újranyitották a kiskőszegi csata (1944) emlékére létrehozott múzeumot. Az eseményen jelen volt Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese és Sipos Krisztina, a járási magyar kisebbségi önkormányzat elnöke is. Ők képviselték a kiskőszegi HMDK-alapszervezetet magyarországi testvértelepülésük, Báta Márton-napi rendezvényén is.

1944 novemberében Kiskő-szegnél/Batinánál keltek át a szovjet csapatok a Dunán, itt zajlott a második világháború egyik legvéresebb csatája. Az emlékére állított kiskőszegi emlékművet mindenki ismeri, Horvátország leglátogatottabb célállomásai közé tartozik.

A kiskőszegi csata emlékét a Duna túlpartján, Bezdánban egy múzeum őrzi, melyet 1981-ben építettek. A 90-es évek óta lepusztult állapotban lévő emlékmúzeumot most felújították. A nyitóünnepségre, melyre november 11-én, a kiskőszegi csata 73. évfordulóján került sor, a Darázsi járás is meghívást kapott. Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese és Sipos Krisztina, a járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke vettek részt az eseményen. Az elöljáró-helyettes lapunknak nyilatkozva elmondta, ott volt a múzeum 1981-es megnyitóján is, akkor a helyi választmány képviseletében.

A múzeumban második világháborús fényképek, dokumentumok és fegyverek emlékeztetnek történelmünk egyik legvéresebb ütközetére.

Sipos Sándortól megtudtuk, pénteken magyarországi testvértelepülésükön, Bátán voltak, a bortermelő település Márton-napi rendezvényén, Sipos Krisztinával a HMDK kiskőszegi alapszervezetét képviselték.