Dani mađarske tradicije u Belom Manastiru

DZMH udruga Beli Manastir po prvi puta je održala Dan mađarske tradicije, gdje su na programu bili grahijada i smotra folklora.

DZMH ogranak Beli Manastir, događanje je organizirao s ciljem stvaranja tradicije, gdje prvenstveno kroz ples i gastronomiju možemo pokazati nacionalno naslijeđe i kulturne vrijednosti. Odrasli smo u ovome kraju, ovdje smo doživjeli važna iskustva, ovdje smo naučili na okus raznih jela. Njegujući, čuvajući i prenoseći ih na svoju djecu, možemo održati našu tradiciju i običaje na koje možemo s pravom biti ponosni.

DZMH ogranak Beli Manastir s Danima mađarskih običaja namjeravao je mađarske običaje i vrijednosti učiniti uočljivim i dostupnim za svakoga. U kulturnom dijelu programa folklorne skupine pokazale su plesne običaje regije, nastupile su mađarske folklorne skupine iz Belog Manastira, Batine, Suze, Laslova i Korođa, odnosno dvije baranjske srpske skupine koje njeguju tradicionalne običaje. 

-Jako smo sretni što je događanje bilo toliko uspješno, puno njih prihvatilo je naš poziv. Ovaj dan, koji govori o očuvanju mađarske tradicije i o daljnjem jačanju naše zajednice, bio je važan za belomanastirce. Mislim, da ćemo uspjeti od toga napraviti tradiciju – izjavio je Oliver Matijević, potpredsjednik DZMH ogranka Beli Manastir.

Grah se kuhao u ukupno 70 kotlića

U našoj regiji ima puno natjecanja u kuhanju, većinom ekipe svoje kulinarske vještine omjere u kuhanju fiša. Upravo iz tog razloga, belomanastirci htjeli su pažnju skrenuti na tradicionalni baranjski gulaš od graha. Prijavilo se 70 (!) ekipa. Žiri nije imao lagan zadatak, ocjenjivali su boju, izgled, gustoću, okus, uz to, i sastojci koje su natjecatelji dobili: grah, kobasica i rebarca, trebala su biti skuhana. Od kuhara najboljim se pokazao, Erik Munk, koji je kući ponio trofej izrađen za grahijadu.

-Počašćen sam što su me zamolili pripremiti trofej za natjecanje. Trudio sam se malo udaljiti od uobičajenih tema: oblikovao sam jednu baranjsku obitelj, trofej je pripremljen od metalnog otpada. Na njemu sam radio ukupno pet dana i imam osjećaj kako sam uspio napraviti jedinstveno djelo – doznali smo od umjetnika iz Belog Manastira, Adriana Horvata.

Drugo mjesto na grahijadi osvojio je Dragan Ilić iz Belog Manastira, a brončanu medalju dobio je, također iz Belog Manastira, Kristijan Horvat.

Događanje je održano uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.