Dani mađarske kulture u Daruvaru: Izložba mađarskih slikara iz Baranje

0
15

Prošli tjedan započela je tradicionalna manifestacija Zajednice Mađara u Daruvaru, Dani mađarske kulture. U okviru manifestacije otvorena je izložba mađarskih slikara iz Baranje, a manifestaciju su otvorili DZMH-ov zbor iz Kotline i zbor Alfalusi. Udruge mađarske manjine tog područja održale su gastronomsku prezentaciju.

Zajednica Mađara u Daruvaru svake godine u listopadu održava svoju manifestaciju, koja predstavlja i promiče mađarsku kulturu. Jedan od programa događaja bila je izložba prošle subote gdje su trojica članova umjetničke sekcije DZMH Beli Manastir – Adrijan Horvat, Janoš Jager i Arpad Keresteš predstavili svoja djela u izložbenoj dvorani dvorca Jankovich.

Otvorenje

U predvorju dvorca Jankovich su zbor iz Kotline i mješoviti zbor Alfalusi u zajedničkoj izvedbi pjevali mađarske narodne pjesme iz Baranje, a zatim je predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, Snježana Sabo pozdravila nazočne i prepustila riječ voditelju likovne sekcije iz Belog Manastira, Adrijanu Horvatu, koji je predstavio sekciju nastalu prije dvije godine i govorio o izloženim slikama.

Nazočnima su se obratili izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević i zamjenik gradonačelnika grada Daruvara te saborski zastupnik Čeha i Slovaka, Vladimir Bilek. Oboje su naglasili važnost rada manjinskih udruga u njegovanju kulturnih tradicija i vrijednosti, te istakli rad Savjeta za nacionalne manjine, koji – kako su rekli – pruža učinkovitu potporu programima i radu manjinskih organizacija. Tada je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček službeno otvorio izložbu koja predstavlja jedinstvene ljepote baranjskog krajolika.

Sljedećeg dana dvodnevne manifestacije, članovi DZMH-ove udruge iz Kotline i Mađarskog Kulturnog društva „Petőfi Sándor” Lug razgledali su grad pod vodstvom Snježane Sabo.

Manifestaciju je sufinancirao Savjet za nacionalne manjine.

„Bogatsvo u loncu”

Prvi program Dana mađarske kulture u Daruvaru nosio je naslov Bogatstvo u loncu, na kojem su mađarske udruge iz Daruvara i okolice održale gastro prezentaciju. Jela, koja pripremaju članovi Zajednice Mađara iz Pakraca su već dobro poznata među stanovnicima Daruvara, stoga su i ove godine mnogi kušali njihov grah iz vrča, a stvorio se red i za palačinke i langošice. Red je bio dugačak i pred kotlom kuharice Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, koji je kuhao goveđi gulaš – kotlić od 25 litara ispraznio se za pola sata. Sličan je interes bio i za gulaš, koji je pripremila Zajednica Mađara Dežanovac, a pokazali su se i domaćini, članovi Zajednice Mađara Daruvar te nudili razne slatke i slane kolače.

A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai által készített ételek már közismertek a daruváriak körében

Dani mađarske kulture u Daruvaru nastavit će se u studenom, kada će biti organizirana prezentacija dokumentarnog filma, likovna kolonija i kulturni program.