Dan Svetog Martina u Belom Manastiru

Zbog kišnoga dana, prosjaku je Martinov plašt bio od još veće pomoći…

7

Priča o Svetom Martinu je priča o čovječnosti, koja je uvijek i u svako vrijeme aktualna, upravo iz toga razloga je važno da tu pouku prenesemo nadolazećim generacijama kroz prikaz legende – naglasio je saborski zastupnik Mađara, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH na obilježavanju blagdana Svetog Martina, kojeg već 24 godine organiziraju DZMH ogranak Beli Manastir i Mađarska katolička žena – Baranja Beli Manastir.

Liturgijski spomendan biskupa sv. Martina 11. studenoga, značajan je i Belomanastircima, jer tada obilježavaju i Dan grada, već četvrt stoljeća. Vremenski uvjeti, nažalost nisu pogodovali svečanosti, među ostalim, izostao je sajam domaćih proizvoda.

Na misi održanoj u Crkvi sv. Martina biskupa, osim mjesnih vjernika, prisutno je bilo stotinjak hodočasnika. Dan svetog Martina nije samo vjerski blagdan, već ima važnu ulogu i u narodnoj tradiciji, a uz to je vezano i kušanje mladog vina, koje se nakon svete mise, blagoslovilo.  

Povodom Dana grada, svake godine održi se komemoracija za žrtve Domovinskog rata kod križa na mjesnom katoličkom groblju. I, ove godine komemoraciji su prisustvovali predstavnici DZMH i Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Belog Manastira.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su Povelje Grada Belog Manastira onim osobama i organizacijama koje se bave korisnim aktivnostima u području društvene i socijalne sfere, kulture i sporta, odnosno u području gospodarstva.

Na svečanoj sjednici prisutni su bili, među ostalima, Stipan Šašlin, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Anja Šimpraga, povjerenica premijera, potpredsjednica Vlade, Róbert Jankovics, Nataša Tramišak i Goran Ivanović, saborski zastupnici, Vladimir Šeks, počasni građanin Grada, nadalje predstavnici pobratimljenih gradova Belišća, Donjeg Miholjca, Sombora i Mohača, načelnici općina u Baranji, izaslanici županijske policijske uprave i predstavnici različitih vjerskih zajednica. Na svečanoj sjednici istaknuto je da je najvažniji projekt grada dovršetak izgradnje međunarodnog prometnog koridora 5C koji će „otvoriti novu perspektivu gradu i regiji”.

Događanje Mađara Belog Manastira važan je dio obilježavanja Dana grada

Mjesna zajednica Mađara, DZMH ogranak Belog Manastira i Mađarska katolička žena – Baranja povodom blagdana zaštitnika grada organiziraju svoju najveću manifestaciju koja je dio gradskog svečanog programa.I za ovogodišnje Martinje mnoštvo se okupilo ispred Doma Mađara i u njegovom dvorištu. Ovdje je oživljena legenda o Svetom Martinu. Martin, konjički vojnik rimskog cara, čiju ulogu svake godine tumači Janoš Fica sjedeći na konju, pa je i ovoga puta predvodio lampionima osvijetljenu povorku dječjih članova ogranka DZMH od škole do Trga svetog Martina ispred sjedišta Mađara. Ovdje je Martin sjahao s konja i posudio svoj plašt promrzlom prosjaku, kojega je i ovoga puta igrao Šandor Jankovics.

Nakon oživljavanja tradicije, pažnja se usmjerila na govornike.

Tomislav Rob, gradonačelnik, čestitao je lokalnoj mađarskoj zajednici i njezinim čelnicima na uspješnosti manifestacije koja je važan dio gradskih i županijskih programa.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH govorio je o 24. Martinju koje se ove godine održalo, jer tradicijska njega na otvorenom nije izostala niti u godinama zahvaćenim korona epidemijom.

– Priča o svetom Martinu govori o humanosti koja je uvijek aktualna u svakom vremenu, zato je toliko važno da ju kroz prikaz legende prenesemo generacijama koje dolaze iza nas – naglasio je Róbert Jankovics. Živimo u takvo vrijeme – nastavio je – kada danas nije važno ono što je bilo jučer, zbog čega možemo biti ponosni – naglasio je – što smo uspjeli očuvati tu tradiciju kroz tolike godine i četvrt stoljeća. Zahvalio je i članovima dječjih plesnih skupina koje djeluju u okviru DZMH ogranka Beli Manastir, koji su se marljivo pripremali za ovaj događaj s novom koreografijom, no kišovito vrijeme spriječilo je kulturnu predstavu. Gostima je spomenuo završnu godišnju svečanost koja će se održati 22. prosinca u novoizgrađenom kulturnom centru u Belom Manastiru.

Prema jednoj staroj učeničkoj izreci, jela se guska i pilo vino na blagdan svetog biskupa, koji je bio posljednji veliki značajan dan stare godine. I, program obilježavanja Dana svetog Martina završio je večerom na kojoj je poslužena guska, na prijemu je tamburaški sastav Kubikos iz Novog Bezdana pratio sve koji su željni glazbe.

Obilježavanje Dana svetog Martina održano je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Grada Belog Manastira, kao i vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Događanju je, među ostalima, prisustvovao i Igor Pavelić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira i, naravno predstavnici baranjskih i slavonskih zajednica Mađara i udruga.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.