Dan Presvetog Srca Isusovog u Dražu

0
25

Za Mađare u Dražu blagdan je i Dan crkve Presvetog Srca Isusovog, ovogodišnjem blagdanu prisustvovao je i pomoćni biskup Đakovačko-osječke biskupije.

Mađari u Dražu okupili su se povodom vrlo važnog blagdana. Svoju crkvu sagrađenu na sjevernoj strani Banske kose posvetili su Srcu Isusovom. Drugi petak iza Duhova (ove godine je to 24. lipnja) slavimo srce Sina Božjega koji je postao čovjekom, simbolom otkupiteljske božanske ljubavi. Mjesni i vjernici iz okolice okupe se na svetu misu i kirbaj.

Obnovljena crkva kao zalog opstanka kršćanske zajednice

Crkvi u Dražu bila je potrebna obnova, zemlja koja se slijevala s kišnicom niz planinu, zalijepila se na zadnji zid crkve zbog čega su se zidovi kvasili i otpala je žbuka i s vanjske i s unutarnje strane zida.

-Ova oštećenja obnovljena su zahvaljujuću vladi Mađarske, otklonili smo blato iza građevine, izgradili smo jedan betonski zid koji štiti od naplavina i nakupina. Riješili smo i problem odvodnje kišnice i ponovno ožbukali zidove. Popravili smo i potkrovlje, stepenice u tornju su obnovljene, ponovno smo izgradili ventilacijske otvore. Osim toga, oličeni su zidovi iznutra, a uređen je i okoliš crkve – izjavio je za naš list Ferenc Kovač, voditelj projekta obnove crkve DZMH i Europe AP.

Ovogodišnjem blagdanu prisustvovao je i pomoćni biskup Đakovačko-osječke biskupije

Svetoj misi u obnovljenoj crkvi punoj katoličkih vjernika iz mjesta i okolice, prisustvovao je i Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke biskupije. Svečanosti je prisustvovao Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž iz redova mađarske nacionalne manjine.

-Zahvalni smo vladi Mađarske što je ovom velikodušnom potporom omogućila obnovu ove crkve, što je od iznimne važnosti za tako malu zajednicu. Svima, koji su na neki način vezani uz Draž, pa tako i meni, drago je vidjeti kako su ispunjeni svi uvjeti kako bi mađarska kršćanska zajednica mogla prakticirati svoju vjeru – rekao je u svome govoru Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

Za Mađare u Dražu dan Presvetog Srca Isusovog od velike je važnosti i svake godine dostojanstveno obilježe ovaj dan.

Nakon svete mise, u dvorištu crkve organiziran je domjenak za okupljene goste, što je prisutnima omogućila DZMH.

Svečanost je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine  i vlade Mađarske.