Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

0
8

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije je nedjeljnim nastupom manjina obilježila Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Domaćin obilježavanja je Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije.

Čelnici Vukovarsko-srijemske županije smatraju važnim i kontinuirano podržavaju  nacionalne zajednice manjina koje djeluju na području županije, koje svake godine svoje aktivnosti predstavljaju prilikom posebne manifestacije. Tu manifestaciju organiziraju Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije, svaka godine domaćin je druga manjina. Ovogodišnji domaćin bilo je Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije.

Na glavnom trgu Vukovara u nedjelju poslijepodne su, osim domaćina, svoje kulturne vrijednosti i običaje predstavile i druge manjine koje žive u županiji. Udruga Mađara grada Vukovara mađarsku manjinu je predstavila na jednom bogato postavljenom, raznolikom štandu, a u kulturnom dijelu programa nastupili su zbor udruge i skupina sa citrama.

- Reklám -

Rozalija Jakumetović, predsjednica Koordinacije i Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije je u pozdravnom govoru izrazila zahvalnost županiji na potpori, čime pomažu održavanje i njegovanje običaja i kulture manjina koje žive i funkcioniraju u regiji.

Brojnu publiku pozdravili su Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara, János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj. Svatko od njih je istaknuo kako manjine znače bogatstvo društva i svojim usklađenim životima i uzajamnom suradnjom pridonose tomu da ih većinska nacija bolje razumije i prihvati. Između ostaloga to je i cilj ovog obilježavanja organiziranog svake godine.