Dan mađarske znanosti – svečano otvorenje u Osijeku

44

Pod svečanim okolnostima prošloga tjedna otvoreno je mnoštvo programa povodom Festivala mađarske znanosti u organizaciji Instituta za jezik Glotta u Osijeku u suorganizaciji Katedre za mađarski jezik i književnost u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta J. J. Strossmayera u Osijeku. Festival nudi brojne programe kroz cijeli mjesec studeni za sve zainteresirane.

Mađarska akademija znanosti (MTA) obilježava Dan mađarske znanosti još od 1997. godine, a službeno se od 2003. godine tradicionalna svečanost održava 3. studenog. Toga je dana 1825. godine grof István Széchenyi ponudio jednogodišnji prihod od svojih imanja za osnivanje Društva mađarskih znanstvenika, time je omogućio osnivanje Akademije. Povodom toga, zainteresirani mogu sudjelovati u višetjednom nizu događanja u brojnim gradovima u Mađarskoj, ali i izvan granica. Razna predavanja, izložbe, prezentacije, filmske projekcije i znanstvene tribine jedna su ideja vodilja koja se ovoga puta odvija u duhu interkulturalnosti.

– Institut za jezik Glotta već više godina obilježava Dan mađarske znanosti, ali prije tri godine smo se pridružili službeno u Akademski program. Ove godine smo pripremili više koncerata, radionica, predavanja i informativne programe za koje smo smatrali da bi u interkulturalnom smislu mogli biti zanimljivi široj publici – rekla je dr. Anna Lehocki-Samardžić, voditeljica Instituta za jezik Glotta. Na svečanom otvorenju prošloga petka predavanje su održali dr. István Ladányi, docent Sveučilišta Pannon u Vespremu i dr. Dénes Sokcsevits, sveučilišni docent, odnosno dr. Szabolcs Varga, viši znanstveni suradnik Odjela za jugoistočnu Europu Instituta za povijest u Budimpešti. U narednim tjednima profesori Katedre za Mađarski jezik i književnost u Osijeku održat će radionice, osim toga na programu su i koncerti i izložbe. Završna svečanost održat će se 23. studenog.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.