Dan mađarske kulture

0
20

DZMH je dodijelila Ács Gedeon nagrade za životno djelo Zsoltu Semjénu, Leventi Magyaru, Jánosu Potápi Árpádu i Hajnalki Palizs-Tóth

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) zbog propisanih epidemioloških mjera ove godine nije mogla organizirati centralnu proslavu Dana mađarske kulture, ali je držala važnim da tim povodom dodijeli Ács Gedeon nagrade za životno djelo za učinjena velika djela u interesu Mađara u Hrvatskoj Zsoltu Semjénu, zamjeniku premijera Mađarske, Leventi Magyaru, zamjeniku ministra za vanjske poslove i trgovinu, Jánosu Potápi Árpádu, državnom tajniku za nacionalnu politiku i Hajnalki Palizs-Tóth, direktorici zaklade Economica Hungarica.

- Reklám -

Dan mađarske kulture održavamo od 1989. godine, i još u spomen toga da je Ferenc Kölcsey (1790-1838) na taj dan završio pisanje pjesme pod nazivom Himnusz. Na ovaj dan uvijek veliku važnost dobiju kulturna događanja, pojedini program, a povezano s događanjem na više načina se proba predati, pokazati neku iz našeg života kulturnu, umjetničku vrijednosti širom Karpatskog bazena.

Povodom Dana kulture i DZMH svake godine organizira program, na kojemu kulturnim udrugama, folklornim društvima koja postoje u okviru organizacije daju mogućnost predstavitise, ali slavili smo već i uz  kazališnu predstavu u izvedbi učenika mađarskih osnovnih škola u Hrvatskoj.

Zbog trenutnih važećih epidemioloških propisa, DZMH ove godine nije mogla organizirati centralnu svečanost, ali je rukovodstvo držalo važnim da ovom prigodom objave imena dobitnika Ács Gedeon nagrade za životno djelo.

O ovome je izvršno predsjedništvo DZMH odlučilo na posljednjoj elektronskoj sjednici.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, je rekao kako su danas Mađari u Hrvatskoj u jendoj iznimnoj situaciji, u kakvoj već odavno nisu bili.

-Redom su se ostvarila/ostvaruju se više milijunska ulaganja u udruge, institucije koje su važne za nas Mađare. Izvanredno je uspješan program ekonomskog oporavka regionalne i gospodarske strategije DZMH. Uspjeh za uspjehom nižemo na različitim izborima. Za to su nam naravno bili potrebni i još uvijek jesu prijatelji, na koje uvijek možemo računati. Njima bismo ovom nagradom htjeli zahvaliti. Zsoltu Semjénu, zamjeniku premijera, koji nas je uvijek uvjeravo u to da će mađarska Vlada moralno, politički i financijski podržavati aktivnosti DZMH poduzete u interesu opstanka Mađara u Hrvatskoj, važnim je držao da zajedno sa nama slavi predaju novog kulturnog doma u Dalju i s nama zajedno posveti spomenik u počast mađarske ratne mornarice u Puli. Leventi Magyaru, zamjeniku ministra, koji je konstantno pažljivo promatrao, na temelju regionalne i gospodarske strategije DZMH, ostvarivanje programa ekonomskog razvoja. Jánosu Potápi Árpádu, državnom tajniku, koji je izvanredno čvrsti partnerski i prijateljski odnos izgradio sa predstavnicima svakodnevnog života Mađara u Hrvatskoj. Bio je s nama i u teškim vremenima. Nije da samo poznaje, nego i osjeća našu situaciju, naše misli, i u svezi s time njegov stav iznimno cijenimo.Hajnalki Palizs-Tóth, direktorici zaklade Economica Hungarica, koja sa najvećim stručnim znanjem vodi jednu organizaciju koja osigurava opstanak Mađara u Hrvatskoj. Na njihovom poslu, prijateljstvu se zahvaljujemo Ács Gedeon nagradom za životno djelo. Nadamo se da će uskoro doći na red da i organiziramo predaju nagrade – rekao je Jankovics Róbert.