Dan mađarske kulture u Lugu, Vukovaru i Zagrebu

0
7

Mađarsko kulturno društvo “Petőfi Sándor” u Lugu svake godine obilježava Dan mađarske kulture. Ovaj izuzetan dan ujedno je i izvrsna prilika da se uruči memorijalna nagrada “Ács Zsigmond” članovima zborova i plesnih skupina, koji su svojim predanim radom doprinijeli očuvanju mađarske kulture i tradicije.

Ferenc Kölcsey je 22. siječnja 1823. godine dovršio mađarsku himnu. Taj dan postao je danom mađarske kulture u cijeloj Karpatskoj dolini i širom svijeta gdje žive Mađari. Prisjetili su se toga danas i u Lugu, gdje su članovi mađarskog kulturnog društva “Petőfi Sándor” bili domaćini prigodnog programa u Omladisnskom domu, a predstavili su se mješoviti zbor Luga i Kopačeva uz gitarista Janoša Bicoa te učenici OŠ Lug. U drugoj polovici događaja dodijeljena je memorijalna nagrada “Ács Zsigmond ” kojom su se zahvalili svima, koji su puno učinili za zajednicu. Ove godine je nagradu od predsjednice udruge primila Juliana Dera, bivša članica udruge i mješovitog zbora.

Nema bolje prilike od Dana mađarske kulture da zahvalimo na radu naših sunarodnjaka koji su puno učinili za njegovanje i očuvanje naše kulture. Stoga smo izabrali upravo taj dan da uručimo ovu memorijalnu nagradu – rekla je predsjednica udruge Kornelija Dera.

Nakon službenog dijela događaja, večer se nastavila neformalnim druženjem. Događaj, kojem je nazočio zamjenik načelnika općine Bilje iz redova mađarske nacionalne manjine Erik Munk, sponzorirali su Savjet za nacionalne manjine i Zaklada Bethlen Gábor.

Obilježavalo se i u Vukovaru

22. siječnja okupili su se i članovi Udruge Mađara u Vukovaru kako bi zajedno proslavili Dan mađarske kulture. Na početku događaja je Viktoria Bodi, stipendistica programa Petőfi, recitirala Himnu, a zatim je ukratko i ispričala Kölcseyevu životnu priču. Nakon toga je slijedila izvedba amaterske pjesnikinje Eržebet Lajko-Toldi iz Čakovca. Svečano druženje završilo je pjevanjem mađarske himne.

U Zagrebu je tema bio Ady

Mađarsko kulturno društvo Ady Endre u Zagrebu svake godine obilježava Dan Mađarske kulture. Ove godine su taj dan obilježili u subotu, 25. siječnja u svom sjedištu. Obilježavanje se temeljilo na radu i djelima Endrea Adyja. Na svečanosti su članovi glumačke skupine kulturne udruge izveli Adyine pjesme, a također su se dotakli i posebnih trenutaka pjesnikova života. Tijekom događaja javnost je mogla vidjeti i izložbu, koja je također prikazivala život i djelo Endrea Adyja.