Dályhegy: nagyszabású kolbászminősítő versenyt tartottak

111

Kedden tartotta sorrendben harmadik kolbászminősítő versenyét a HMDK Gazdaköre, a programra ezúttal Dályhegyen került sor. Összesen 29 mintát adtak le a gazdák. Első helyen a csúzai Pinkert Dániel, a másodikon a vörösmarti Pinkert János végzett, a harmadik pedig a dályhegyi Tót Antonio lett.

Az év eleje a farsang, a mulatságok időszaka, amikor még nem kezdődtek meg a mezőgazdasági munkák. A HMDK Gazdaköre januárban tartotta évnyitó programját, a gazdabált, amely idén is nagy népszerűségnek örvendett. A téli hónapok a disznótorok ideje is, ilyenkor telnek meg a füstölők, a kamrák kolbásszal, szalonnával és egyebekkel. Ez adta az ötletet gazdaszervezetünknek az első kolbászverseny megrendezéséhez, az idei már a harmadik volt, melyet Dályhegyen tartottak meg.
A rendezvényt Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke, az esemény házigazdája és Szabó Attila, a Gazdakör elnöke nyitotta meg, de felszólalt az eseményen Magdó János eszéki magyar főkonzul is, és részt vett az eseményen dr. Császár Zoltán eszéki konzul is.

A Gazdakör legtöbb tagja foglalkozik sertéstenyésztéssel is, minden évben készítenek házi kolbászt, és természetesen ők is kíváncsiak arra, hogy termékük milyen minősítést szerezne egy versenyen.

A kolbászminősítést ezúttal egy kategóriában hirdették meg, vékonykolbász mintákkal lehetett nevezni, amelyeket a Gazdakör által összeállított zsűri értékelt. Az idei versenyre 29 mintával neveztek be a baranyai és szlavóniai gazdák.

A bírálóbizottságnak nem volt könnyű dolga. Mint megtudtuk, a jó kolbászhoz először is jó minőségű alapanyag kell, a többi már a kolbászkészítő ügyességén, szájízén múlik. A versenyre érkezett mintákat kinézetük, ízük és illatuk alapján bírálták el, számított továbbá, hogy mennyire van megfüstölve, mennyire száraz a kolbász.

Első helyen a csúzai Pinkert Dániel, a másodikon a vörösmarti Pinkert János végzett, a harmadik pedig a dályhegyi Tót Antonio lett.