Dalj Plalnina opet okupana morem cvijeća

Kulturno-umjetničko društvo Petefi Šandor iz Dalj Planine, nakon nekoliko godina prisilnog odmora, opet je organiziralo jednu od svojih najuspješnijih manifestacija, 14. Sajam cvijeća.

Sajam cvijeća u Dalj Planini ima veliku tradiciju. Na proljetnoj manifestaciji proizvođači cvijeća, domaćih proizvoda, rukotvorina poplave svojim proizvodima područje oko Doma kulture.

Ove godine su i vremenske prilike pogodovale sajamskom vrtlogu, posjetitelje je dočekao prekrasan sunčan dan. I, od strane organizatora termin je bio pogođen, naime nakon prohladnog početka proljeća, većina ih je čekala ovaj period kako bi započeli sa sadnjom cvijeća.

I program je obogaćen, naime osim nastupa dječjih i odraslih folklornih skupina i zborova, organizirana je i izložba slika i gastronomska ponuda. Mađarske udruge iz Pakraca i Daruvara tradicionalno su kuhale grah u glinenim vrčevima, a vukovarski Mađari nudili su langošice i kurtoškolač.

-Velika je radost opet biti u Dalj Planini, naime u dvije pandemijske godine nije se moglo održati manifestaciju. Iz posjećenosti sajma, može se vidjeti kolika je potreba ljudima bilo ovako organizirati ovako nešto, doći na jedan ovakav program. Naravno, da te dvije godine nisu protekle besposleno, svi su mogli vidjeti koliko je napredovao Dom kulture i njegov okoliš. Ovakve naše manifestacije najbolji su pokazatelji tome da smo se vratili u dobru staru kolotečinu i ljudi su zahvalni zbog toga – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

U Kulturno-umjetničkom društvu Petefi Šandor još se prisjećaju početaka, prve godine, kada su svega dva ponuđača nudila svoje proizvode na sajmu. Ali, mještani su vjerovali u manifestaciju i nedugo poslije toga složili takav program visoke kvalitete, koji je ozbiljno zainteresirao ljude.

-Ove godine smo stvarno puno radili na tome kako bismo program učinili što raznolikijim. Proširili smo gastro ponudu, uključili nove aktere. Za vrijeme organizacije sajma veliku pomoć smo dobili od DZMH,  Općine Erdut i Turističke zajednice Općine Erdut. I, Općina je prepoznala i priznala naš rad, tako nas maksimalno podupiru, naime riječ je o jednoj od najvećih manifestacija u općini. Članovi našega tima oduševljeni su, puno smo radili, pojedinci osjećamo na sebi zub vremena, ali se radujemo tome što imamo nasljednike, i mladi sudjeluju u organizaciji, ovako, zapravo, samo trebaju ići utabanom stazom – rekao je Imre Hugyik, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva iz Dalj Planine.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.