Csúzán rendezték az idei Borumot

162

Hétvégén tartották meg a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumát, vagyis a Borumot, amelynek ezúttal a drávaszögi Csúza volt a helyszíne.

Idén tíz éve, hogy megalapították a reformátusságot és a borászatot összekötő konferenciát, amelynek minden évben más település a házigazdája. Idén Horvátországba látogattak a résztvevők, pontosabban a drávaszögi Csúzán került sor a Borumra március 3-5. között.

Péntek este borvacsora keretében mutatkozott be három itteni pincészet, a csúzai Kováts és Kollár, valamint a karancsi Szabó gazdaság.

Szombaton Kocsis Attila, a rendezvényt alapító lelkész beszélt a Borum múltjáról, majd rövid kultúrműsorra is sor került: az Alfalusi Vegyes Kar és a csúzai Csárdás léptek színpadra. Szakmai előadásokkal folytatódott a program, melynek keretében többek között Lábadi Károly tartott prezentációt a Drávaszög településeinek történetéből.

A borászati előadások után pincelátogatásra is sor került a Szabó és a Kováts pincészetekbe, illetve borversenyt rendeztek a Borum keretében. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb nedűk elnyerték és egy évig viselhetik a Magyarországi Református Egyház bora és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora címet. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hoppál Péter, Pécs és térsége országgyűlési képviselője valamint Sógor Csaba volt európai parlamenti képviselő is.

A borverseny eredményhirdetését vasárnap tartották, a díjazottak között volt a karancsi Szabó pincészet mintája is. A záróistentiszteletre a karancsi templomban került sor.