Csúzai szüreti fesztivál: népünnepély a javából

0
30

A hétvégén tartotta meg szüreti fesztiválját Csúzán a Csárdás népi táncegyüttes és a Jókai Mór Kultúregyesület. A program keretében idén is fogathajtó versenyt, néptáncos felvonulást, utcabált és hegyibabfőző-versenyt rendeztek.

A régi szüreti mulatságok hangulatát idézte Csúzán a hétvégén megtartott szüreti fesztivál. Nemcsak azért, mert a tavalyihoz viszonyítva most elfogadhatóbb feltételek mellett rendezhették meg, hanem mert a hangulatán is érződött, hogy a falu népe már vágyott a közösségi ünneplésre. Ez leginkább a szombat esti szabadtéri mulatságon látszott, amikor a bál valamennyi résztvevője beállt a körcsárdást táncolók közé. 

A rendezvény, mint a járvány előtti években általában, kétnapos volt. A szombati program szervezője a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete volt. A délelőtti órákban kezdődött a fogathajtó verseny, de ezúttal nem Fica János ranchán, hanem a faluközponthoz jóval közelebbi helyszínen. Ficától, a főszervezőtől megtudtuk, most is három versenyszámban mérkőzhettek meg a résztvevők: volt gyorsasági és technikai fogathajtás, valamint lovaglás, drávaszögi lovasok álltak a rajtvonalhoz.

- Reklám -

Kicsik és nagyok közös táncprodukciója a kultúrműsorban

Délután kezdődött a népi táncos felvonulás, a házigazda szerepét betöltő Csárdás tagjain és a Hajnalcsillag gyermektánccsoporton kívül részt vett az eseményen az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tánccsoportja, az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület, valamint a szentlászlói Petőfi Sándor KE táncosai.

A népi táncosokat és a vendégeket parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert köszöntötte a művelődési ház udvarában, majd elindult a menet, élén a bíróval és bírónével, ezt a szerepet ezúttal Tatai Igor és Juhász Annamária vállalta. A menetet nagybodolyai zenészek kísérték, a kultúrotthon udvarába visszaérve csárdással nyitották a tánckoreográfiákból álló kultúrműsort. Utolsóként csúzai táncosaink léptek fel, méghozzá eddig soha nem látott produkcióval: a Csárdás és a Hajnalcsillag közösen táncolták el a moldvai koreográfiát.

Jó hangulatú volt az utcabál, Keresztes József zenéjére sokan beálltak a körtáncba, amely szinte az egész udvart betöltötte.

Tizenhárom csapat vett részt a hegyibabfőző-versenyen

A vasárnapi hegyibabfőző-versenyt a Jókai Mór Kultúregyesület szervezte, idén tizenhárom csapat főzött. A zsűrizést Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór KE elnök asszonya, az esemény főszervezője, valamint Varga Vivien és Kurel Ágota vállalta. Értékelésük szerint az idei legfinomabb ételt Kedves Rózsa főzte, Kozár József a második, Kubik Endre pedig „bronzérmes” lett babgulyásával.

Akárcsak szombaton, vasárnap is a késő esti órákig kitartott a jó hangulat, a zene és a tánc, rég volt ilyen sikeres népünnepély a faluban – ha legalább ilyen jó lesz az idei szőlőtermés, akkor a gazdák sem panaszkodhatnak majd.

A csúzai szüreti fesztivál a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.