Csúzai kézimunka-kiállítás a barátkozás jegyében

0
174
11-cszai-killts

Csúzai – Az elmúlt vasárnap, május 15-én a helyi Nőegylet a kultúrotthon emeleti termeiben a téli varrók „eredményeit” és azokat a munkákat állította ki, amelyekkel a topolyai nemzetközi kiállításon is részt vettek. A vasárnapi összejövetelen a Baranya-háromszög több településéről érkeztek vendégek.

A csúzai Nőszervezet télen rendszeresen szervez varrókat, amelyre nemcsak a csúzai asszonyok, hanem a hercegszőlősiek és a vörösmartiak is szívesen átjárnak, így egy-egy ilyen alkalommal előfordult, hogy húsznál is több asszony jött össze.

– Sok szép munka készült idén is, így az eddigi évekhez hasonlóan egy kiállítás keretében a nyilvánosságnak is megmutatjuk a téli varrók eredményeit. Ezek a csütörtök délutáni összejövetelek nemcsak a kézimunkázásról szólnak, hanem nagyon jó alkalmak arra is, hogy mintákat cseréljünk és jókat beszélgessünk. Ez a mostani is ilyen, amelyre kői, darázsi, nagybodolyai, hercegszőlősi és pélmonostori nőtársaink is elfogadták meghívásunkat – nyilatkozta Pinkert Ida, a Nőegylet elnöke.
A kiállítás anyagai között számos értékes ereklyének számító terítő is helyet kapott; többen olyan hímzést, csipkét is kiállítottak, amit több évtizede a család féltett kincsként őriz. Vannak olyanok is, akik mellékkeresetként kézimunka-drukkolással foglalkoznak, vagy megrendelésre készítenek terítőket, kötényeket. Elmondásuk szerint újra a régi és hagyományos motívum a „divat”. És míg régebben az volt a cél, hogy minél színesebb legyen egy-egy terítő, most inkább egymáshoz jól illő színekkel hímeznek, díszítenek.

A varrókat szívesen látogatják falvainkban az asszonyok, a kiállítás pedig jó alkalom arra, hogy a kívülállók is gyönyörködjenek a kézimunkákban.